Szertáravatás és tűzoltónap Kőszegdoroszlón

Szombaton adták át és szentelték fel a példás összefogással felújított tűzoltószertárt Kőszegdoroszlón. Ekkor rendzték a már hagyományos kőszeghegyaljai tűzoltónapot is.

Gregus György

A kőszegdoroszlói tűzoltóság története 1894-ig nyúlik vissza. A település tűz- és vagyonvédelméért folytatott járőrszolgálat mellett kulturális rendezvények szervezésében is részt vettek az egyesület tagjai.

Az egyesület jelenlegi formájának kialakulásában nagy szerepet játszott az 1977 és 2006 közötti időszak, mikor Haramia Kálmán parancsnoksága mellett sikerült a helyi önkéntes tűzoltó csapatot egyben tartani, a szertárat és a felszerelést megőrizni.

2006-tól napjainkig főleg sikeres pályázatok segítségével indult meg a felszerelés bővítése, illetve lecserélése. Generációváltáson ment át az állomány, több fiatalt sikerült az egyesület életébe bevonni. A  kőszegi tűzoltósággal együttműködési megállapodást kötöttek, melynek keretében tűzoltóik rendszeresen részt vesznek a közös bevetéseken. 

A múlt év elején megindulhatott a tűzoltószertár teljes felújítása. Az egyesület valamennyi tagja kivette részét a munkából, de összefogott az önkormányzat, a falu lakossága, valamint a környékbeliek is. Nagyon sok felajánlás érkezett, többen ingyen segítették munkájukkal a felújítást.

Az avatáson és az azt követő tűzoltónapon a kőszegi, valamint kőszeghegyaljai tűzoltó csapatok mellett Rohonc tűzoltói is megjelentek. Kőszegdoroszló két veterán tűzoltóját, Nagy Józsefet és Kutschi Istvánt díszoklevéllel köszöntötte Dénes Károly, a Vas Megyei Tűzoltószövetség elnöke. Beszédében kiemelte a Kőszegdoroszlón megtapasztalt összefogás erejét.

A szertárat átadó Joó Tamás polgármester a tűzoltók szerepét méltatta a falu tűz- és vagyonvédelmében. Kiemelte, hogy a falu lakossága bármikor számíthat rájuk. Naisz Károlyné, az előző önkormányzati ciklus polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a szertár felújítása, az önkéntes tűzoltó egyesület jelenlegi szervezettsége nem jöhetett volna létre Máté Csaba parancsnok áldozatos, megalkuvást nem tűrő munkája, lelkesedése nélkül.

Seper András, Kőszeg tűzoltóparancsnoka a szertárat helyreállító, felújító közösség létrejöttét és a falu életében betöltött szerepét emelte ki, majd jelképesen átadta a Kőszegi Tűzoltóság ajándékát, egy aggregátort. A szertárat az evangélikus és a katolikus egyház képviselői szentelték fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!