SzínházSzerda: Nagy Cili játszik, énekel, rendez és válaszol

Szabó Tibor személyében felkészült riporter fogadta Nagy Cilit a legutóbbi SzínházSzerda pódiumán. Cili franciásan finom szépségéhez passzolt Peltzer Géza franciás harmonikajátéka is.

Ölbei Lívia

Nem lehet megunni  ez az, amit nem lehet megunni. A koreográfia hétről hétre ugyanaz a Weöres Sándor Színház egyik színésze kérdez, a másik válaszol a Café Frei pódiumán, és mégis: mindegyik alkalom nagyon más. Most például pozitív energiákat generáló, de szinte tapintható feszültség és izgalom, mondhatni drukk van a levegőben  talán azért, mert egy színésznek mégse tartozik az alapvető munkaköri kötelességei közé, hogy a kollégáját kérdezze, ráadásul a nyilvánosság előtt.

A kellemes kávéházi zümmögésbe időről időre belekerreg a kávéfőzőgép, de ezek az apró közjátékok nem akadályozzák meg a közönséget abban, hogy egyszer csak a balatonfelvidéki kis faluban, Pécselyen érezze magát, ahol karnyújtásnyira van a Balaton és ahol nem is olyan régen még a kislány Nagy Cili melengető családi közegben készült a nagybetűs életre.

Bár az hamar kiderült, hogy a színészi képességek - talán a tehetséges nagypapa öröksége révén - nem is annyira bujkálnak benne, ő mégis a rajz tagozatot választotta a gimnáziumban; aztán persze a színjátszó csoportot se hagyta ki. De ha úgy adódik, most is (vagy inkább mostanában újra) szívesen nekilát festeni, rajzolni. Karácsonykor például édesanyját csendélettel lepte meg, édesapja pedig megkapta a kedvenc kakasa - név szerint Gyuri - képmását ajándékba.

Komoly és fegyelmezett nővérével ellentétben - akinek óvó, bátorító tekintetét most is magán érzi - Cili kezdettől gyakrabban rúgott föl konvenciókat; mindig szerette a saját útját járni. Szerencsére sosem kellett titkolóznia: a szüleivel mindent meg tudott beszélni. Tizennégy pl. évesen kijárta magának, hogy levizsgázhasson robogózásból; ma azzal indokolja döntését, hogy biztos vagány akartam lenni.

Az első körben nem vették fel a színművészeti egyetemre a zalaegerszegi Hevesi színház stúdiójában viszont szívesen fogadták; és rögtön jobbnál jobb szerepekben próbálhatta ki magát. Eurüdikét játszott játszott Bagó Bertalan rendezésében, Anouilh drámájában; aztán Ruszt József beavató-színházi Rómeó és Júliájában is ő kapta meg a (női) őszerepet. Néhány év múltán mégis úgy döntött: tovább kell lépnie. Még egyszer nekivágott a felvételinek  Jordán Tamás és Lukáts Andor  indított akkor osztályt a színművészeti egyetemen, ezúttal sikerrel. Friss diplomásként tagja volt a Nemzeti Színháznak, aztán egy ideig szabadúszóként próbált létezni.

A legjobbkor hívta Szombathelyre az osztályfőnöke: már éppen azon spekulált, hogy föladja a színészetet. Egyetlen kérése volt Jordán Tamáshoz: hogy a 2010-2011-es évadban a WS Színház színésznőjeként is eljátszhassa Takáts Alice-t a Budapesti Kamaraszínház Shure Stúdiójában. És el is játssza: Szomory Dezső kevéssé ismert (eredetileg 1930-ban bemutatott) drámájának, a Takáts Alice-nak február 26-án lesz a premierje Budapesten, Benedek Miklós rendezésében  Nagy Cilivel a címszerepben.

Schöplin Aladár, a Nyugat folyóirat kritikusa anno azt írta Takáts Alice-ról, hogy rendkívüli ember, nagy lélek, nem mert bizonyos dolgokat csinál és bizonyos dolgok történnek vele, hanem azért, ahogy ezekre a dolgokra reagál (...) Gyönyörű női alak ez (...) Semmi nincs benne, ami konvenció (...). Lásd! Nagy Cili  aki másfél éve énekelni tanul, a Weöres Sándor Színházban rendezni készül  és persze játszik.

A SzínházSzerda ezúttal a megszokottnál néhány perccel korábban ér véget, mert a két színésznek sietnie kell: hat órakor kezdődik A kis Lord-előadás az Akacs Mihály utcában. Szabó Tibornak már átöltözni sem lenne ideje ezért aztán a fűszeres Hobbes úr kötényében érkezik a beszélgetésre. Még jó, hogy Cilinek később van a színpadon jelenése: a vérszomjas jótékonyságot elementáris erővel képviselő képviselő Mrs. Pardiggle maszkjában-krinolinjában alighanem rá se irmertünk volna.

A SzínházSzerda február 9-én 17 órakor folytatódik a Café Frei pódiumán. Nagy Cili kérdéseire Trokán Péter válaszol. Nagy Cilit a színpadon legközelebb február 10-én (csütörtökön) 19 órától A jó pálinka itassa magát című előadásban láthatjuk viszont. Február 11-én (pénteken) 18 órakor ismét: A kis Lord a WS Színház nagyszínpadán. Közben pedig: estéről estére Az ember tragédiája a színen a Weöres Sándor Színház bérletes ajánlatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!