Szombathely átveszi a Mesebolt Bábszínházat

Átveszi Szombathely városa a Mesebolt Bábszínházat Vas megyétől. Erről döntöttek a képviselők a városi közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén. Szó esett a Savaria Szimfonikus Zenekar és az Ungaresca sorsáról is.

Merklin Tímea

A csütörtöki rendkívüli közgyűlésen az egyetlen napirendi pont a Mesebolt Bábszínház volt. Gyebrovszky János képviselő (MSZP) felvetette: jó lenne a bábszínház ügyét együtt tárgyalni a Savaria Szimfonikus Zenekaréval és az Ungaresca Néptáncegyüttesével, de ehhez előre meg kellene vizsgálni a lehetséges finanszírozás kérdéseit. A városvezetés leszögezte: fontosak számára ezek az együttesek, felelősséget érez irántuk, de egyelőre nem vették fel napirendre sem a zenekar, sem az Ungaresca ügyét, tekintve, hogy jogilag még hozzáférhetetlenek, hiszen van fenntartójuk. A zenekar tekintetében a megye nyilvánította ki fenntartási szándékát, az Ungaresca pedig az MMIK része, az MMIK pedig állami fenntartásba kerül. További sorsukról január-februárban lehet majd tárgyalni.

- Jogilag a bábszínház az egyetlen olyan intézmény, amelynek tulajdonosa és működtetése nem tisztázott, ha nem vesszük át - összegezte a polgármester, dr. Puskás Tivadar.

Németh Kálmán képviselő hiányosnak találta az előterjesztést, mert nem derül ki belőle, hol lesz a bábszínház helye. Jelenleg az MMIK-ban működik, de szerződésük december 31-én lejár. Január 1-től nincs telephelye.  Már új szerződéssel kellene rendelkeznie. Évek óta téma a Kisfaludy utca 1. szám alatti elhelyezése, amely megoldaná az újra és újra leírt munkavédelmi, tűzvédelmi és raktározási problémákat is.

Lazáry Viktor alpolgármester úgy reagált, a bábszínház igazgatója egyelőre köthet új  szerződést az MMIK-val, közép- és hosszútávon pedig érdemes átgondolni a Kisfaludy utcai elhelyezést. Horváth Zoltán  LMP-s képviselő hozzáfűzte: a  bábszínház  nyolcvan fős nézőtere kicsi. Pedig nívós produkcióival sokkal nagyobb nézőszámot is tudna produkálni. A jelenlegi működés gazdaságtalan. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!