Szombathely hangja 2011: Tóth Dániel nyert a Joskar-Olán

Múlt héten a Joskar-Ola napokon szervezték meg második alkalommal a Szombathely hangja elnevezésű versenyt. A 13 éves Tóth Dániel azonnal elbűvölte a közönséget és a zsűri tagjait is, így ő térhetett haza a díjjal és a vele járó elismeréssel.

Bajdó Bettina

Tóth Dániel a Neumann János Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója. Két tanóra között sikerül leülnünk beszélgetni a nem mindennapi képességekkel rendelkező fiúval. 

-  Már kisebb koromban is nagyon szerettem a zenét, ezért a szüleim első osztályban be is írattak zeneiskolába - mondja  Tóth Dániel. - Második osztálytól tanulok gitározni, először Kékes Katalintól kezdtem el leckéket venni, majd Horváth László vette át a tanításomat. Zenekarral is játszom, nemsokára fellépek  a 4N Acoustic Performance nevű zenekarral is. Nemcsak zenélni, énekelni is nagyon szeretek. Zenében szeretem a gyors és lassú számokat, most például egy Eric Clapton számot tanulok. Igazából azokat a zenéket szeretem játszani, amelyeket  gitárral lehet kísérni.

Dánielt az eddigi sikereiről faggatom. Szerény fiú, ezért Gulyás Eszter énektanár meséli büszkén az eddigi eredményeit.


- Hatodik osztályos volt, amikor elindult egy megyei megmérettetésen - mondja a tanár.  - Először izgultam, hogy ilyen fiatal korban nem biztos, hogy versenyeznie kellene, főleg úgy, hogy a mezőnyben nála idősebbek szerepeltek. Nem csalódtam benne, jól szerepelt az első versenyen is, sőt, rá egy évre első helyezett lett a kategóriájában. Dani nem csak énekversenyeken szerepel, hanem matematikából, informatikából és magyarból is országos eredményeket ért el. Aktív tanuló, még sosem mondta semmire azt, hogy nem csinálja meg. Sokszor az órákat is színesítjük a gitárjátékával. Improvizálásban is kiváló, pillanatok alatt a versek alá is kitalál valamilyen kísérőzenét. Sőt a városi tanévnyitó ünnepségen is megkértük, hogy adjon elő egy dalt. A nyitott téren nagyon szépen szólt a gitár, mindenki le volt tőle nyűgözve. Természetesen más iskolai rendezvényeken is szerepel.

A tanár hozzáteszi, hogy a zenében mindig fejlődni kell, s  foglalkozni kell a hangképzéssel is. Gulyás Eszter szerint Daninak mindenképpen zenével is  kell foglalkoznia a jövőben. Ahhoz még fiatal, hogy a tévében futó népszerű zenei tehetségkutatókra benevezzen, de ennek is eljöhet hamarosan az ideje.

- Minden nap gyakorolok otthon - veszi vissza a szót Dániel. - Mindenképpen folytatni szeretném a zenélést is, ezért a gimnázium mellett is foglalkozom majd vele.  Azt, hogy utána mivel foglalkozom majd, még nem tudom. Az biztos, hogy a zenében képeznem kell magam, s fejlődnöm kell még. Ha majd eljutok arra a szintre, amit célként magam elé tűztem ki, majd eldöntöm, hogy mi lesz belőlem. Lehet, hogy én is elindulok majd valamelyik zenei tehetségkutató versenyen. Jelenleg a zenén kívül  más hobbim is van, nagyon szeretek fotózni, főleg természetfotókat készítek. Amúgy élem a fiatalok mindennapjait, nagyon szeretek számítógépezni, főleg internetezni. Persze a tanulás rovására nem mehet egyik hobbim sem. Kedvenc tantárgyaim az angol, az ének és az informatika, ezekből egész jó vagyok.

A szombati versenyen Dani Josh Groben February song című dalát adta elő, majd amikor kiderült, hogy ő nyert,  ráadásként egy Quimby slágerrel örvendeztette meg a közönséget. A Szombathely hangja cím mellé ajándékot is kapott, kétszemélyes, kétéjszakás  utazást nyert Sümegre. A fiatal fiú azt is elárulta, hogy édesanyjával együtt megy majd pihenni. Dani legközelebb szeptember 17-én, szombaton este hétkor a Szimfónia  udvarban lép fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!