Szombathely szégyenfoltja: elfogyott a Saághy utcai lakók türelme

Sajtótájékoztatót tartottak csütörtökön a Saághy utca lakói: az úttest rossz állapota miatt hallatták hangjukat.

Nagy Ildikó

- Ha három nappal ezelőtt érkeztek volna, csak gumicsizmában tudtak volna idáig eljönni - mondta Takács János csütörtökön délelőtt a Saághy utcában  - vagy ahogy a lakók egy táblán jelezték: a Szégyen utcában megtartott sajtótájékoztatón.

Az utca Maros utca és Gyöngyös patak közötti szakaszán élők nem először hívták fel a figyelmet az úttest katasztrofális állapotára. A polgármesteri hivatalból érkezett válaszlevelek azonban soha nem nyugtatták meg őket: a hivatal ugyanis rendre a 11-es Huszár út végén lévő, valamint a Szent Imre herceg úti körforgalom közé tervezett, új nyomvonalon megépítendő útra hivatkozva utasította el kérésüket, mondván: nem költenek olyan útra, amelyik helyett másik épül majd.

A belső gyűrűként emlegetett útszakasz azonban nem épült meg: a tervek elkészültek ugyan, és volt, hogy a pénz is meglett volna rá, ám néhány lakó megfellebbezte a tervet, aztán mire a lakók is megbékéltek volna az új úttal, addigra lejárt a terv engedélye, és a pénz is elfogyott.

- Ez tényleg nem utca - ismerte el a tájékoztatóra meghívott Szakács Dávid, a körzet képviselője, aki Marton Zsolt képviselőtársával érkezett a helyszínre. Ott volt Lakézy Gábor, a polgármesteri hivatal városfejlesztési- és üzemeltetési osztályának vezetője is, aki-  a képviselők kérésére - ígéretet tett arra, hogy a polgármesteri hivatal még a héten megrendeli a Szova Zrt-től a kőzúzalékot, amivel rendbe teszik az úttestet.

Abban azonban mindenki egyetértett, hogy ez nem jelent tartós megoldást, és mivel a belső gyűrű megépülésére még várni kell - nem is keveset -, valamit tenni kell. A gond csak az, hogy a Maros utca és a híd közötti szakasz felújítása - a vízelvezetéssel együtt - legalább 40 millió forintba kerülne.

A lakók viszont azzal érveltek, hogy ők is ugyanolyan adófizetők, mint a város más részén élők, ennek ellenére az ő utcájukat harminc éve nem újították fel. Ráadásul a három évtized alatt több alkalommal is felbontották az úttestet, volt, amikor a gáz bevezetése, és volt, amikor a csatornázás miatt.

Beke Gyuláné arra is felhívta a figyelmet, hogy a lakók saját maguk építettek járdát a házuk elé, és ezek állapota is folyamatosan romlik: esős időben mozognak a kockakövek, és balesetveszélyes a közlekedés. És ha már olyan sokan összegyűltek az utcában, a lakók a Gyöngyös-híd és a Szent Imre herceg utca közötti senki földjének tűnő területre is felhívták a jelenlévők figyelmét, mondván: a gazos területen is elkelne egy új járda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!