Szombathelyen is egyre többen öltözködnek turkálóból

Beköszöntött az ősz, megkezdődött az óvoda, az iskola, ami komoly anyagi terhet ró a szülőkre, azonban spórolhatunk, ha a használtruha-üzletekben vásárolunk.

Greiner-Csapó Júlia

Fújhat a szél, eshet az eső, lehet kánikula, de a hét egy napján a diáklányok, fiatal nők, édesanyák egy elszánt csoportja sorban áll, hogy bejuthasson a használtruha-üzletbe, ahol alacsony áron jó minőségű, keveset viselt felnőtt- és gyermekruhákat vásárolhat. A városban kéttucatnyi turkáló várja a rosszabb szociális helyzetben élőket és a kincskeresőket.

- Fontos kihangsúlyozni, hogy a használtruha-üzletekben nem lopott, vagy segélyszervezeteknek szánt ruhákat, kiegészítőket árusítanak - mondja Eberhardt Szilvia, az egyik belvárosi használtruha-bolt tulajdonosa - , hanem a világ számos országából összegyűjtött, és eladásra szánt anyagokat, cipőket, öveket kínálják.

Angliában segélyszervezetek, Hollandiában az iskolák gyűjtik össze, és adják el a már mások számára értéktelen, de a rosszabb szociális helyzetben élőknek, vagy a szenvedélyből turkálóknak a kincset érő darabokat. Svájcban, Ausztriában a házaktól szedik össze az értékes portékákat, míg Olaszországban és Franciaországban mindkét említett módon hozzá lehet jutni a használt textíliákhoz, kiegészítőkhöz.
A hajókon és kamionokon érkező hatalmas bálákban eltérő minőségű és mennyiségű árut szállítanak, amelyet a bálabontás után osztályoznak és tisztítanak. Az úgynevezett krém minőséget csak az abszolút hibátlan, és jól  átválogatott használtruha kaphatja meg, amelynek igencsak borsos ára van, de ezen kívül lehet vásárolni első-, másod-, sőt harmadosztályú bálákat is.
 
- A jó turkáló híre -  mondja Eberhardt Szilvia üzlettulajdonos - szájról szájra terjed. Ahol nagy a konkurencia - mint Szombathelyen is -  , ott a kiemelkedő áruminőséggel, a kedvező árakkal és a figyelmes kiszolgálással lehet a vevőknek kedveskedni.

Szombathely belvárosát járva arra lehetünk figyelmesek, hogy ha az egyik turkáló be is zár, néhány lépésnyire egy újabb nyílik helyette. Mintegy kéttucatnyi bolt várja a vásárlókat, kincskeresőket. Kétféle kategóriába lehet sorolni a turkálókat az árak alakulása szerint. Léteznek a darabáras üzletek  ahol már a ruhadarab címkéjén ott láthatjuk az árat is - és az úgynevezett kilós üzletek, ahol lemérik az összegyűjtött darabok súlyát, és így számítják ki a fizetendő összeget. A ruhákért kilónként akár háromezer forintot is fizethetünk, de még így is sokkal olcsóbban juhatunk márkás, elegáns, gyermek- és felnőttruhákhoz, mint más divatáruboltokban.

Sokszor nem az a kérdés, hogy mire van szükségünk, vagy passzol-e a már meglévő ruhadarabjainkhoz. Sokkal inkább az a kérdés, hogy tetszik-e nekünk az újonnan talált ruhadarab, esetleg kis táska, vagy cipő, mert ez az egyetlen darab van belőle, és így már nem is lehet otthagyni.

- Induló színház vagyunk - meséli a szombathelyi Weöres Sándor színház jelmeztár vezetője, Varga Alexandra - , ezért minden új színdarabhoz díszletet és jelmezt tervezünk. A munkánk során gyakran járunk használtruha- és textilüzletekbe, mert a rendelkezésünkre álló szerény összegből kell megvalósítani a színdarabhoz illő jelmezeket, sőt néha a díszletet is.  Igyekszünk minden olyan darabot megvenni  amit ha éppen akkor nem is tudunk felhasználni , de a színe, a textúrája, elkészítése miatt értékes kincs lehet a következő előadásnál. 

Lám, mennyi mindenre jó egy turkáló! Kitűnő példa erre az, hogy egyik szombathelyi nyelviskola a gyerekek játékos tanításához plüssállatokat vásárol, míg mások gombokat, csatokat, csipkéket gyűjtenek, de akadnak olyanok is, akik a társaság kedvért járnak vásárolni. 

- Vásárláshoz idő és türelem kell - meséli nekünk Fentős Gábor, az egyik szombathelyi turkáló tulajdonosa. Sokan a szociális helyzetük miatt járnak használtruha- üzletekbe, míg másokat a gyűjtés szenvedélye hajt. A női vásárlók képesek órákat eltölteni egy-egy vásárláskor, miközben tüzetesen átvizsgálnak, szemrevételeznek minden egyes darabot. A várandós vagy kisgyermekes anyukák vásárlás közben szívesen beszélgetnek egymással, megosztják a házi praktikákat. 

Címkék#turkáló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!