Szombathelyi egyetemista lány tervezte a zsonglőrök fellépőruháját

Az Egy híján trió zsonglőrpáros január 23-án lépett fel a Fővárosi Nagycirkuszban, a 8. Nemzetközi Cirkuszfesztivál magyar bemutatóján. A két fiatalember fellépő ruháját egy szombathelyi egyetemista lány, Turbók Orsi tervezte.

Garai Antal 'Atom'

 Az Egy híján trió műsorában az elegáns lord és inasának mókás golftörténete elevenedett meg, természetesen röpködő bábukban és labdákban sem volt hiány. A páros háta mögött sorakozó öt darab fitnesz-labdáról először ugyan nem tudtuk mihez kell, később azonban hatalmas fehér bolygókként keringtek a porond feletti cirkusz-univerzumban a két zsonglőr kezéről-kezére. Az 1920-as évekbeli zenétől a jelmez sem lehetett idegen, a páros századelői golfruhákban pózolt, amelyet egy szombathelyi egyetemista, Turbók Orsi tervezett.


-  Gyerekkorom óta rajzolgattam különféle ruhákat, így nem volt kérdéses, hogy általános iskola után milyen szakmát tanuljak. A székesfehérvári ruhaipari technikumba jártam öt évig, ezalatt tervezgettem saját ruhákat, de igazán csak az iskola után lendültem bele, magam terveztem, szabtam s varrtam a ruháimat -meséli Orsi, aki jelenleg Szombathelyen, a Nyugat-magyarországi Egyetemen tanul képi ábrázolás szakon.



 - 2001-től két évig Budapesten tanultam divat és stílustervező szakon, majd ezt kiegészítettem ruhaipari marketinggel. Ebben az időszakban ismerkedtem meg Ferivel (a zsonglőrpáros egyik tagjával), aki akkor még az ördögbotozást művelte, s később fel is lépett már a híres tűzzsonglőr csapattal, a Tűzmadarakkal. Mivel a divatszakmában nehéz lett volna érvényesülni a kedvező feltételek (hely, társaság, anyagi erőforrások) hiányában, s a szakma nagymenői közé és mellé is nehéz bekerülni, ezért Szekszárdon folytattam tanulmányaimat tanító szakon. A főiskolás évek alatt sok ruhát terveztem, fiúknak és lányoknak egyaránt, gólyabálra, esküvőre, vagy csak úgy - emlékszik vissza Orsi, akit ismerősei az ország másik feléből is felkérnek ruhatervezésre, ha közeleg egy bál vagy egy esküvő.

- Szekszárdon teremtettünk lehetőséget tervezésre, összeálltunk néhányan és divatbemutatókat szerveztünk az iskolába, egy esetben pedig egy városi helyszínre is. Butikok ruháit és saját tervezésű kollekciókat viseltek a modellek (az iskola hallgatói), mi pedig örültünk, hogy három-négyszáz ember tapsol a ruháinkat látva. Szép emlékek - mosolyogja el magát az elsős egyetemista lány, akitől azt is megkérdezem, hogy nehéz-e zsonglőröknek fellépő-ruhát készíteni.

- Nehéz is, meg nem is. Az Egy híján triót (Turai Bálintot és Potocki Ferencet) már régebbről ismerem, ugyanis Feri - becenevén Rike - abba a gimnáziumba járt, amelyikben én a divat és stílusszervező szakon tanultam. A fiúk, miután már főállású zsonglőrnek álltak, kitaláltak egy koreográfiát, és megkértek, hogy tervezzem meg a ruhájukat. Mi sem egyszerűbb, mint 1920-as évekbeli angol golfruhát tervezni úgy, hogy eredetiben nem sokszor láttunk olyat. Könyvtárról-könyvtárra járva leltem három képet ilyen ruhákról, ezek alapján két, a zsonglőrködéssel kombinálható, kényelmes, de vonásaiban klasszikus golfruhát terveztem. A két ruha különbözik, hiszen szerep szerint lord és inas, így nem egyezhetett. Nagyjából tízféle színkombinációt álmodtam meg vázlatokon, amelyből a piros-kék párosítás lett a nyertes. Figyelemfelkeltő, szokatlan, és a fiúk kedvenc sportklubjának színei is ezek.


- Nagyon fontos, hogy kényelmes legyen egy zsonglőr fellépő ruhája. Rengeteget mozgunk a műsor közben, mint ahogy a magánéletben is - mondja Rike.
 Szakmai ártalom, hogy egy zsonglőr mindig talál valamit a környezetében, amit fel lehet dobni és el lehet kapni. Egy bevásárlásnál például akarva-akaratlanul repül az alma, repül a narancs, de ez nem baj, hiszen a gyümölcsről reptében derül ki, hogy jó-e. Nagy álmunk vált valóra azzal, hogy felléphettünk a Cirkuszfesztiválon, amely a világ három legrangosabb cirkuszi eseménye közt van, teltházas bemutató volt barátokkal, családokkal, ügynökökkel és cirkuszigazgatókkal a nézőtéren. Büszkén hajoltunk meg a produkció után, kék-piros egyenruhánkban, s már esett szó arról, hogy a következő koreográfiánkhoz is Orsi tervezhetné a fellépő-ruhánkat - teszi hozzá Rike.

 - Nagyon lényeges volt, hogy kényelmes legyen a ruha, könnyen lehessen benne mozogni. Az én feladatom csak a tervezés volt, a ruhát volt szakoktatóm, Krasznavölgyi Vera néni szabta s varrta meg a fiúknak - fűzi hozzá Orsi, aki ha adódna lehetőség, szívesen dolgozna a divatszakmában, viszont ha mégsem, akkor sem esik hasra; ahogy mondja: mindig legyen egy B-terv.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!