Szombathelyi ingatlanügyek: miként kerülhető el a büntetőilleték?

Szombathely - A buszpályaudvar-projektről rég hallattunk a közgyűlésen. A legutóbbi ülésen sem új befektető(k) felbukkanásáról volt szó: az illetékfizetési kötelezettség okoz gondot. Az önkormányzat alanyi illetékmentessége miatt valósulhat meg a két ügylet

Angyal László

Az előzményekről sokat írtunk: a Szova Zrt. 2007 augusztusában és szeptemberében élve a kedvezményes (2 százalék) illetékfizetési kulcs adta lehetőséggel, vásárolta meg a Vasút utcában található ingatlanokat. Azokat, melyekre a rendezési terv szerint az új buszpályaudvar felépülhet. Annak idején a város 862 millió forintot plusz áfát fizetett az ingatlanokért. Az eladók közül a legtöbbet a Lépték Kft. kapta (750 millió forint plusz áfa), a DKM Kft. 85 millió forint plusz áfáért vált meg a tulajdonától, míg a Schaffer Krisztián magánszemély tulajdonában lévő ingatlanért nettó 27 milliót szurkolt le a város. Az elmúlt szűk év története közismert: 2008-ban eredménytelenül zárult a közbeszerzési eljárás, a terület a Szova Zrt. nyakán maradt. Ez még nem okozna galibát, ám a kedvezményes illeték annál inkább. Mivel a jenlegi gazdasági környezet nem kedvez az ingatlanok fél éven belüli értékesítésének, reális veszély a büntetőilleték-fizetési kötelezettség, olvasható az ügyről szóló közgyűlési előterjesztésben.

Ez azt jelenti, ha szeptemberig egyik ingatlant sem adná el a Szova Zrt., akkor összesen 155 millió forint illetéket kellene fizetnie. Hasonló a szituáció a Sárdi-ér út mellett lévő terület esetében. Ott az ipari park bővítése érdekében fogott telekbizniszbe a városi cég, az önkormányzat jóváhagyásával.

A közgyűlés 2007 novemberében tárgyalt az ügyről, és az eladók által kért 883 millió forintos árat elfogadta a testület, mivel a zrt. vezető értékbecslője másfél milliárd forintban határozta meg a 14,7 hektáros terület értékét. Végül ezzel a projekttel is befürdött a város, hiszen a cél a területek közművesítése, ipari parki infrastruktúra fejlesztése, értékesítés volt.

Azonban a gazdasági válság nem kedvez a beruházás megvalósításának, másrészt megjelent a konkurencia is: Gencsapáti határában a helyi önkormányzat iparterületi fejlesztésbe fogott, s az ott kínált területeken az árak jelentősen alatta vannak a Szova Zrt. által kalkulált önköltségi árnak. A gondot ebben az esetben is a kedvezményes illetékfizetés jelenti, hiszen a vételtől számított két éven belül kell(ene) eladni a telkeket, különben büntetőilletéket rónak ki a cégre, melynek összege mintegy 130 millió forint.

Az ügy megoldására született a legutóbbi közgyűlésen az előterjesztés: az önkormányzat (amely alanyi illetékmentességet élvez) - részletfizetéssel - megvásárolja a Szova Zrt.-től a két projektben szereplő ingatlanokat. A hosszú távú, 2030-ig szóló szerződés szerint félévente 25,9 millió forintot fizet a város a vagyonkezelő cégének a területekért. Éppen annyit, amennyi a Szova Zrt. 5 milliárdos kötvénytörlesztése. Az idő haladtával az illetékesek hajlamosak megfeledkezni, milyen szép, nagy reményekkel kecsegtető üzletekről számoltak be annak idején, amikor elköltötték az 5 milliárd forintos hitel csaknem felét. 

Kiemelték, hogy haszonnal megtérülő ingatlanokra költötték el a pénzt.

Kijózanító lehet a közeli jövő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!