Szombathelyi Képtár: beolvasztás és létszámcsökkentés?

Az Iseummal való együttműködés, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságába való beolvasztás terve még nem fájt annyira a Szombathelyi Képtárnak, amint fáj az újabb létszámcsökkentés kényszere.

Merklin Tímea

A Szombathelyi Képtár jelenleg a város és a megye közös fenntartásában van. Az aktuális fenntartói elképzelés szerint a megyei múzeumi szervezetbe integrálva működtetnék tovább, gazdasági önállóság nélkül, de megőrizve a szakmai profilt. Dr. Gálig Zoltán, a képtár igazgatója elégedetlen ezzel a megoldással.

Az összeolvadással még egyet értettem, mert tudom, hogy takarékoskodni kell. A drasztikus létszámcsökkentés gondolatánál álltam meg. Szakmailag tiltakozom. Tíz emberrel nem lehet egy 8000 négyzetméteres intézményt működtetni - mondja. 

Tizenheten voltunk, ezt a létszámot tavasszal 14,25 főre kellett csökkenteni, és most már mindössze tíz emberben gondolkodik a megye. Egy legyengített intézmény nem csak gazdaságilag nem lesz önálló, de szakmailag sem. Hol van az a felesleges kapacitás, amely majd működteti?

Gálig Zoltán kiszámolta, hogy ez a létszámleépítési terv - amelyet egyfelől a takarékossági szándék szőtt - mindössze 12-13 millió forint éves megtakarítást jelent. Ugyanakkor nagy kár keletkezik, mert - amint mondja - elképzelhetetlen, nonszensz helyzet áll elő. Hangsúlyozza: a szakmai munkát nem lehet tíz emberrel ellátni.

- Tisztességesebb lenne bevallani, hogy a megye nem képes a képzőművészeti intézmény fenntartására, ezért bezárja. De nem ez történik, hanem beolvasztja a megyei múzeumi szervezetbe. Miért is vagyunk olyan fontosak? Mert a jelenlegi múzeumi rendelet szerint a megyei múzeumnak képzőművészeti gyűjteménnyel kell rendelkezni. Az nekik nincs. Nem felelnek meg a törvényi előírásoknak. Ezért beáldozzák a képtárat - méltatlankodik az igazgató. - Pontosabban a gyűjtemény kell, a szakemberek kevésbé. Az a szellemi termék, ami egykor dr. Gonda György és  munkatársai gondolata volt, degradálódott egy jogi mentőövre, amit a VAMMI kap, hogy legyen képzőművészeti gyűjteménye.

Dr. Gálig Zoltán szerint a helyzetet úgy is meg lehetne oldani, hogy a képtár átadja a múzeumnak szükséges képzőművészeti gyűjteményt, é  ők megmaradnak.

Bízom abban - fogalmaz - , hogy megfordul ez az irány, hogy minket már csak költségvetési  tételnek tekintenek, amin húzni kell. A képtárral kapcsolatos kulturális koncepcióból pénzügyi koncepció lett. Átgondolva a helyzetet, úgy érzem, az ország egyetlen, 20. században épült képtárát akarják megszüntetni, úgy egyetlent, hogy ez annak is épült, ami.

POLIFÓNIA JÚLIUS 14-ÉN

A képtár idén annyi fenntartói támogatást kap (kb. 60 millió forintot), amennyi a debreceni modern képzőművészeti múzeumnak csak a bérköltsége az egyébként 281 millió forintos éves támogatáson belül. De most is kiállítás készül, a Bartók Fesztivállal együttműködve: július 14-én nyílik a Polifónia tárlat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!