Szombathelyi költségvetés: viták után happy end?

<b>Szombathely</b> - A baloldali liberális városvezetés szerint a megyeszékhely nem marad költségvetés nélkül. Úgy vélik: a büdzsét a közgyűlésen elfogadják, és remélik azt is, hogy nem minimális 15, hanem annál több támogató szavazatot kap az előterjesztés. A gazdasági bizottság szerdán módosító javaslatokról tárgyalt, vagyis szinte az utolsó pillanatig tartott az egyeztetés.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Németh Kálmán alpolgármester elmondta, hogy az elmúlt két hónapban, de még ezen a héten is tart az egyeztetés a közgyűlési többség és a városvezetés között a 2009-es költségvetésről. 

- Közeledünk a megegyezés felé, én biztos vagyok abban, hogy csütörtökön megszületik a büdzsé. Úgy vélem, nem engedheti meg magának egyetlen politikai erő sem azt, hogy a költségvetésen keresztül gyakoroljon nyomást bizonyos céljai elérése érdekében. Ennél lényegesen fontosabb szempont, hogy a város és az intézményeink működőképessége megmaradjon - emelte ki.

Kérdésünkre, mely ágazatok, illetve kiadások jelentik az ütközőpontokat a két oldal között, az alpolgármester így felelt: Leginkább a nem kötelező feladatokra szánt források elköltésén folyik a vita. Tehát a sport és a kulturális ágazatok kiadásán polemizálunk. Vannak kardinális kérdések is, ebbe a körbe tartozik a polgármesteri hivatal létszámcsökkentése. Ebben az ügyben mi azt mondjuk: előbb át kell világítani a hivatalt, azután kell racionalizálni a létszámot.

A városvezető hozzátette: nem tett jót az ügynek az sem, hogy a közgyűlési többség a 2009. évi költségvetési tervezet közgyűlési anyagának kiküldését követően fogalmazott meg olyan változtatásokat, melyeket az egyeztetés folyamatában kellett volna megtenniük. 

Megkerestük dr. Ipkovich György polgármestert is, aki szerint a jobboldal csak a közelmúltban jelezte, hogy aggályai vannak a költségvetés tervezetével, de attól kezdve azon dolgozott a város vezetése, hogy az új javaslatokat beépítsék a büdzsébe.

Minden, a közgyűlésben jelen lévő politikai erőnek az az érdeke, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben a városról ne a marakodás, hanem az összefogás jusson az emberek eszébe. Azt hiszem, végül összeállítunk egy olyan büdzsét, ami mindenki számára elfogadható.

A konfliktusok mibenlétét firtató kérésünkre az elöljáró azt mondta: nehéz egyértelműen ezt megfogalmazni, mivel gyakran módosulnak az álláspontok. 

A polgármester hangsúlyozta: bízik benne, hogy még ebben a bonyolult helyzetben is megfelelő választ ad a közgyűlés a felmerülő összes kérdésre. 

- Én minden érintettben szándékot látok a megegyezésre, majd kiderül, mennyire komolyak az ilyen jellegű nyilatkozatok. Elemi érdek, hogy Szombathelyről az összefogás, és ne a marakodás jusson az emberek eszébe - tette hozzá végül.

Gazdasági bizottság: módosító javaslatok konszenzussal

Kedden délután az előjelek nem utaltak békés végkimenetele, de mégis konszenzussal ért véget a pénügyi és gazdasági bizottság ülése: a testület elfogadta a költségvetési koncepcióhoz benyújtott módosító javaslatokat. Ha a közgyűlés is hasonlóan dönt, akkor jó sansz van arra, hogy lesz költségvetése Szombathelynek.

Média és érdekkör két percben: Fazekas Róbert interjúja volt a nyitány, a diszkoszvető ugyanis úgy nyilatkozott a sportlapban, hogy Czeglédy Csaba alpolgármester médiavállalkozásaiból – internetes újság, rádió, lap – támogatja őt. Mint az közismert, Czeglédy nyilatkozataiban többször kijelentette, hogy a szóban forgó médiumok nem tartoznak az érdekkörébe. Ezért Molnár Miklós (Nemény András rosszallása mellett) afelől érdeklődött a nyugat.hu újságírójától egy erősen költői kérdésben, hogy akkor mi is a helyzet az alpolgármester szerepvállalásával, hiszen a Nemzeti Sporttól senki nem kért helyreigazítást senki. 

(A politikus kérdése némiképp lóg a levegőben az előzmények ismerete nélkül: a Savaria Fórum-pályázat kapcsán az  érdekeltségi viszonyokat firtató  megyei lapot a nyugat.hu és a Nyugat Rádió is beperelte. A VN főszerkesztője az ítélet után jegyzetben rögzítette, akceptálja az érdekkörökről szóló bírósági döntést, hogy senki és semmi nem tartozik Czeglédy Csaba érdekkörébe. A Fazekas-interjú vonatkozó része lentebb olvasható.)

A politikai mellékszál után körvonalózodott az alaphelyzet: a közgyűlés úgy határozott tavaly decemberben a 2009-es büdzséről majdhogynem teljes konzenszussal, hogy a működési költségek nullszaldósak lehetnek az idén, illetve a hitelfelvételi lehetőségek 90 százalékát használja csak ki a város, a többi tartalékolnia kell.

A döntéshez képest a polgármesteri előterjesztés többszáz milliós működési hiánnyal és maximum hitellehetőséggel számolt, továbbá a jobboldal szerint erősen túltervezte a bevételi részt. Egyebek mellett olyan, a válság miatt csökkenő tételekkel, mint illetékek. Horváth Zsolt tanácsnok írásos véleménye szerint a beadott büdzsé-tervezet 2010 finanszírozhatatlanná tenné a várost, ezért a bizottság a működési kiadások csökkentésére 525 milliós javaslatot tett,  220 millió elvonás és 305 millió a zárolás megosztásban, az utóbbi egyfajta tartalék lenne, amit közgyűlési döntéssel lehet majd felhasználni.

A jelenlévők kezdetben néhány bemelegítő kört futottak, hogy ki, miként állt hozzá a költségvetéshez, mennyire volt konstruktív az egyeztetéseken, azonban túlságosan nagy vita nem alakult ki. A polgármesteri előterjesztéshez a fentieken kívül még további módosításokat javasolt a bizottság, ezek közül a legfontosabb, hogy a kőszínházra kapott pénzből 500 milliót más, fejlesztési célokra is fordíthasson a város olyasformán, hogy az így felhasznált pénzt 2010. szeptember 30-ig vissza kell pótolnia.

Emellett maximalizálnák a polgármesteri hivatal létszámát (300 fő) és közterület-felügyelő sem lehet több tizennyolcnál - a tavaly rekord-bevételt hozó, szőnyegbombázás jellegű büntetésekről nem esett szó, csak remélni lehet nem óhajtja jobban megkopasztani rossz helyen parkoló polgárait.

Az elvonások az összes területet érintik – oktatásra például  65 millióval kevesebb jut, de ha ehhez hozzávesszük, hogy „az ágazat” kiadása 8,5 milliárd, amiből ötmilliárdot áll az állam, kicsit árnyaltabb a kép. Németh Kálmán alpolgármester szerint a terület problémájával előbb-utóbb szembe kell néznie a városnak, mivel a költségek rendkívül magasak.

Végül a bizottság egyhangúlag, konszenzussal fogadta el az módosításról szóló előterjesztést, ha a csütörtöki közgyűlés is hasonlóan dönt, akkor valóban sansz arra, hogy lesz költségvetése a városnak 2009-re. 


 A Fazekas-interjú
a Nemzeti Sportban, 2009. február 21.

"- A pekingi indulás alapfeltétele volt, hogy kifizesse a milliós nagyságú perköltséget a doppingügyben indított és elvesztett eljárásban. Miből maradt pénze a felkészülésre?

- Athén után volt egy új támogatóm, aki látta, hogy mekkora bajba kerültem, és segített. Nélküle Pekingbe sem tudtam volna kijutni, sőt azokra a versenyekre sem, amelyeken ki lehetett harcolni az olimpiai részvételi jogot.

- Ki ez a támogató?

- Czeglédy Csaba, Szombathely alpolgármestere, aki magánvagyona terhére nyújt pénzügyi támogatást.

- Milyen vállalkozása van az alpolgármester úrnak, amelyből segítheti önt?

- Médiavállalkozása, internetes újságja, lapjai, rádiója van. Ezek bevételéből tud támogatni.

- Mennyi az ön „éves költségvetése”?

- Több millió forint.

- Csak Czeglédy úr pénzéből tevődik össze?

- Nem. A klubomtól, a Haladástól kapom a fizetésemet, és a szövetség is támogat."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!