Szombathelyi mentősök segítettek a Balatonon

Magyarországon évente 300-350 ember hal meg nyílt vizeken. A főszezonban a Balatonon mindennapos az életmentés. Az elmúlt héten Tihanyban egy mentőhajóján teljesített szolgálatot a szombathelyi mentőállomás két dolgozója.

Takács Gábor

A sárvári Szabó Zoltán után – már második alkalommal - Márovics Pál, a szombathelyi mentőállomás vezető mentőtisztje töltött el önkéntesként egy hetet a Balaton leggyorsabb és legnagyobb mentőhajójának számító Ruperten.

Két szervezet együttműködésének köszönhetően a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vízimentői mellett a Magyar Mentő és Mentőtiszti Egyesület által delegált mentőtiszt, (vagy mentőorvos) és mentőápoló teljesít 24 órás szolgálatot heti váltásban a nyári szezonban Tihanyban.

- Az idei esztendő nyugalmas volt, csupán egyszer riasztottak minket, elindultunk Balatonedericsre egy újraélesztéshez, de útközben visszafordítottak bennünket, mert a mentőhelikopter már odaért. Ugyanakkor a tavalyi nyarunk jóval kalandosabb volt. Egy vitorlás homok-padra futott - ez kiemelkedés a tó fenekén - és csak annyi információt tudott közölni, hogy látja az M7-es autópályán átívelő Kőröshegyi völgyhidat. Ez a Balatonon ötven kilométerről is kivehető, így nem volt egyszerű felderíteni a tartozkodási pontját, de a több kilométerre elvilágító reflektroroknak és a radarnak köszönhetően még sötétedés előtt megtaláltuk - meséli Márovics Pál. 

A szombathelyi mentőállomás vezetője megoszt egy másik érdekes esetet is, miszerint a Club Tihany  éttermében  - a kikötőtől alig egy kilométerre - egy férfi feltehetően darázs csípést követően rosszul lett és már eszméletlen állapotba került. A személyzet szinte egyidőben riasztotta a mentőszolgálatot és a vízimentőket is. A Rupert fedélzetén a vízimentőkkel és mentőtiszttel azonnal a helyszínre indult. A vízimentők értek célt előbb, és mire a mentőautó megérkezett, már a beteg ellátásban részesült. Persze a turisták csak ámultak, hogy vízen keresztül érkezik a segítség a szárazföldi vészhelyzethez. A gyors és szakszerű ellátásnak köszönhetően az anafilaxiás sokkot kapott férfi életét sikerült megmenteni.

Ez a történet azt tükrözi, hogy jó időjárási viszonyoknál sokkal gyorsabban az eset helyszínére tudnak érni a vízimentők. A 90 kilométeres sebességgel robogó Rupertet így nem meglepő, hogy gyakran riasszák part melletti területeken balesetekhez, mert a forgalom miatt akár jópár perccel előbb megérkezhet, mint közúton a mentőautó.

Szolgálatának egyik napján meglátogattuk Márovics Pált, bemutatta a minden felszereléssel együtt 75 millió forintba kerülő mentőhajót. A Rupert légpárnás burkolatának köszönhetően a vízi-járműveket biztonságosan meg tudja közelíteni. Korszerű életmentő felszerelésének és hidraolikus emelőpadjának segítségével pedig bonyolultabb beavatkozásra is lehetőség nyílik. A hajó szonár radarral van felszerelve, így a víz mélyére is „lelát”.

Az ügyeleti központ Zánkán működik, innen irányítják a mentéseket. Az északi parton hat vízimentő egység dolgozik. A Rupert-et, ha a Déli partra hívják, a sekély vízben több száz métert is kell cipelni a 10 kilogrammos „életmentő” táskákat, amiben minden megtalálható. Ezek a kofferek teljesen vízhatlanok, viszont a vízben nem merülnek el. Így amint kiszáll a „személyzet” az alacsony vízben a mentősök maguk után húzhatják a víz felszínén a nagy bőröndöket. Nem kell felemelni, és a helyszínt is gyorsabban meg tudják közelíteni.

Márovics Pál kollégájával, a szintén szombathelyi Cserfalvi Szabolcs mentőápolóval úgy tervezi, hogy jövőre is eltöltenek egy hetet a Balatonon. Azt mondják, nincs annál jobb érzés, amikor valakit kimentenek a vízből. A riasztás után megnő az adrenalinszint, minden mentés más és izgalmas. Szenvedély a vízimentő szolgálat, olyan, amit csak ők értenek...

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!