Szombathelyi önkormányzat: költségvetés helyett átmeneti gazdálkodás

Húsz éve nem fordult elő az, hogy a városnak áprilisban nincs elfogadott költségvetése. Annak jártunk utána, miként működnek így a város intézményei, civil szervezetei.

Angyal László

"Nagy a bizonytalanság", fogalmazott diplomatikusan egy több mint egy évtizede alapított szombathelyi egyesület elnöke, aki nevét nem vállalta, mert nem szeretné, ha netán azért kapna kisebb támogatást szervezete a következő hónapokban, mert panaszkodott az első negyedév történései miatt.

Az előzményeket a közgyűlési tudósításainkat figyelemmel kísérő olvasóink ismerik: hónapról hónapra újra és újra elhalasztotta a közgyűlés jobboldali többsége a büdzsé megtárgyalását. Legutóbb azt ígérték, hogy április 20-án megalkotják a város költségvetését, a késlekedés miatti baloldali felhorgadásra pedig így érveltek: az átmeneti gazdálkodásról szóló önkormányzati rendelet miatt nem okoz gondot az intézmények működtetésében a büdzsé hiánya.

Ez igaz, hiszen a fenti rendelet értelmében a tavalyi költségvetés egytizenketted részét megkapják minden hónapban a városi intézmények. A megyével közös fenntartású intézmények esetében ugyanez az eljárás, azzal a különbséggel, hogy ők a havi támogatás négyötödét kapják, kivéve a szimfonikusokat, akiknek a teljes összeget átutalják.

A színház is más elszámolási rendszerben van, ők sem az egyhavi apanázst kapják, hiszen náluk a nyár holtszezon. Bizonyos ügyek kivételt jelentenek, erre az esetekre különített el a város 100 millió forintot. Ebből a keretből fizetnek ki  külön, egy-egy szervezet, egyesület kérelme alapján, a jövendő költségvetés terhére  különböző összegeket.

Molnár Miklós, a pénzügyi és gazdasági bizottsági (PGB) elnök a kialakult helyzetet a béna kacsa effektushoz hasonlította. A 100 millió forint terhére történő kifizetéseket a polgármesternek kell ellenjegyezni. Ugyanakkor ő erre nem tehet javaslatot, ez a PGB kizárólagos jogköre. Az elmúlt hetekben néhány kivételtől a karneváli alapítvány 5 milliója, Paragvári iskola felújításának előkészületére 4,5 millió, illetve 22 millió forint a szociális szféra működéséhez szükséges utalványok beszerzésére  eltekintve minden egyes indítványról nem a polgármester, hanem a közgyűlés döntött, mivel a testület az elmúlt hetekben elég sűrűn ülésezett.

A bizottsági elnök hozzátette: a városnak április 20-án lesz költségvetése. A civil szervezeteknek sincs okuk az aggodalomra, hiszen a működésükhöz, vagy rendezvényükhöz szükséges városi támogatást a PGB a várható idei juttatás terhére kiutalja.

Németh Kálmán alpolgármester elmondta: az átmeneti gazdálkodás valóban egyfajta megoldás a helyzet rendezésére, azonban nem teszi lehetővé, hogy a költségvetésben érdekelt intézmények, szervezetek hosszú távra tervezzenek. Másrészt félő, hogy a tervezett 3,5 milliárdos hitelt (a közbeszerzési eljárás miatt) ősszel tudja felvenni a város.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!