Szombathelyi rendkívüli közgyűlés: Kivonult az ellenzéki többség az ülésről (fotóval)

Szombathely - A polgármester által szeptemberről októberre halasztott közgyűlést nem tartották meg: az új többség pénteken kivonulással tiltakozott. A politikai show talán a jövő héten ér véget, csütörtökön munkás közgyűlés várható.

Angyal László

Zseniális húzással akadályozta meg dr. Ipkovich György a múlt héten a közgyűlés feloszlatását. (Villámgyorsan elhalasztotta a szeptemberi rendes ülést októberre, amikor a törvény szerint már nem lehet képviselő-testületet feloszlatni.)

Színesítette a palettát az is, hogy bal és a jobboldal is rendkívüli közgyűlés összehívását indítványozta. Ezért hirdettek pénteken két közgyűlést: nyolckor rendkívülit és kilenckor a szeptemberit.

Látszólag az évek óta megszokott módon készülődtek a városatyák pénteken reggel nyolc óra előtt, semmi előjele nem volt a későbbi történéseknek. Legfeljebb az, hogy Marton Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a napirend előtt- írásban - szót kért.

 A jobboldali politikus beszédében összefoglalta az elmúlt egy héten történteket. „A szombathelyi probléma gyökere nem a közgyűlésben veszekedő politikai erőkben keresendő, hanem Bajnai Gordon miniszterelnök megszorító csomagjában, vagyis a jövő év költségvetésben és az azt támogató országgyűlési képviselők, köztük dr. Ipkovich György magatartásában. Bizalmi válságba került a város polgármestere, a jobboldal most erről szavaz, nem a meghirdetett közgyűlési napirendekről. Azokat majd jövő héten, egy később egyeztetett napon megtárgyaljuk.”

Ezután bejelentette, hogy az új többség a távozással tüntet, nem vesz részt sem a rendkívüli, sem a rendes közgyűlésen.

A távozókhoz csatlakozott az Együtt Szombathelyért Egyesület képviselője, dr. Gyimesi József is, de mielőtt összecsomagolhatott volna, szót kapott két baloldali politikus. Dr. Nemény András frakcióvezető megismételte: a szombathelyi jobboldal Orbán Viktornak akar megfelelni, ezért van politikai válság a megyeszékhelyen. Úgy vélte, nem szerencsés, ha a képviselők kivonulnak, majd visszasunnyognak.

Dr. Czeglédy Csaba alpolgármester szerint elkezdődött a választási kampány, Marton Zsolt megpróbált fogást találni dr. Ipkovich Györgyön, mert ő akar beülni a polgármesteri székbe. „Amitől az Isten mentse meg a szombathelyieket!”

Dr. Gyimesi József rámutatott: a civil szervezet kezdettől fogva azt hangsúlyozta, hogy nem tartható fenn a jobboldali többség, baloldali tisztségviselők szisztéma, csak egy időközi választás teremthet világos helyzetet, de ezt megakadályozta a város polgármestere. Ezután „én is lábbal szavazok!”, felkiáltással elhagyta az üléstermet.

A láthatóan megdöbbent bent maradó képviselők ettől kezdve leginkább a városi tévé nézőinek tartottak beszédeket. Gyebrovszki János azt hangsúlyozta, hogy a fontos közgyűlési döntéseket kell most elhalasztani.

Dr. Szabó Gábor, civilben szociológus alpolgármester a 68-as diáklázadás egyik vezetőjét idézte: „A megkérdőjelezés színjátéka, kérdőjelezzük meg a színjátékot!” Ezen gondolat mentén értékelte a kivonulást, amikor utalt rá: a most kivonult dr. Gyimesi József közgyűlést feloszlató korábbi indítványai „visszhangtalanok maradtak”.

Szokatlan kemény hangot ütött meg Oroszvári Péter szocialista képviselő. „Marton Zsolt ostobának nézi a szombathelyieket, egy hete halljuk, hogy a népakaratra hivatkozva követeli a polgármester távozást. Nem látjuk a több ezres tömeget a városháza előtt.”

A szabaddemokrata Németh Kálmán szerint „rátelepedett a nagypolitika a közgyűlésre”, és a szombathelyieknek elegük van a központból vezérelt színjátékból” A tévén át kérte a távozókat, jöjjenek vissza, és együtt, felelősen döntsenek a helyi ügyekben.

Dr. Ipkovich György polgármester úgy vélte, kiverte a biztosítékot múlt heti javaslata, miszerint dolgozni kell, és nem viccelni. „Úgy látszik, a jobboldali képviselők egy része nem vevő a munkaterápiára.”

Végezetül hosszabb fejtegetésbe kezdett a választásról, emlékeztetve arra, hogy őt a szombathelyiek többsége választották meg elöljárónak. Mégpedig a baloldaliak, hiszen húsz évet „lemorzsolt” a szocialista párt politikusaként.

Sőt ebben a ciklusban egyben országgyűlési képviselő is, így azt tapasztalja: sokkal több pénzt tud a város számára szerezni, mert most a döntések közelében van. Márpedig ahol a pénzt osztogatják, ott nem nagyon szeretik, ha civakodás van egy városban.

„Nem hiába tartja a mondás: a jó háziasszony titka a széles kötény. Ezért én is vágom a jó pofát, de hiába veszem fel a kötényt, ha a hátam mögül kihallatszik a csatazaj.” Végezetül ő is üzent a kívül maradt képviselőknek: jövő kedden munka közgyűlésre várja őket.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!