Szombathelyről koppintott a kultúra európai fővárosa

Minden lüktet, változik ezekben a hetekben a 200 ezres Pécsett. Tizennégy helyen építkeznek, vagy húsz toronydaru táncol. A főtéren pedig "szombathelyi követ" fektetnek.

Kozma Gábor

Nem kevés helybeli úgy tudja, hogy a vasi városból, vagy annak  környékéről származik  Pécs központi terének  e napokban elhelyezett díszburkolata. Mivel Vasban nincs kőbánya, újat nyitni meg nagyon nem szeretnének, a félreértés alapja a jól sikerült szombathelyi  Fő téri burkolat lehet. Ezt erősítette meg a helyszínen egy építésvezető, aki szerint  is szombathelyi kő-ként  emlegetik a gránitlapokat.

Éjjel-nappal szállítják, mi pedig azonnal elhelyezzük, mert szorít a határidő, mutat körbe a híres Dzsámi előtti,   teljesen szétdúlt téren. Mint mondja, nem az számít, honnan a kő, hanem hogy jó legyen.  Ez pedig pofás teszi hozzá.
Nem mindenki osztja e véleményt. A Király utca egyik boltjában Portik Mátyásné eladó elárulja: a kő ugyan szép, de szerinte nem ide való.  Nagy esők idején lezúdul a víz a Mecsekből. Kíváncsi leszek, hogy mutatnak majd az agyagos mosások az új felületen  ingatja a fejét, de azért ő is örül a valóban látványos beruházásnak. 

A szombathelyi kő-ről pedig annyit tud, hogy az itteni szakemberek több magyar város felújított központját is megnézték,  leginkább a szombathelyi tetszett nekik. Valószínűleg innét  a minta és a jelző.

Lakézi Gábor, a szombathelyi önkormányzat osztályvezetője elárulja: a kő részben ócsai, részben kínai származású. A  tömör  gránit, illetve őrlemény  13 ezer négyzetméteren fedi a Fő  teret, több variációban. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy jól használható, stabil állagú  hallottuk.

Pécs  januártól a kultúra európai  fővárosa. E hetekben  óriási (roham)tempóban mintegy tizennégy (!) nagyobb építkezést kénytelenek elviselni a helyiek. Páva Zsolt polgármester külön is elnézést kért  tőlük, cserébe egy  teljesen megújult várost ígért.

A látvány valóban nem recessziót idéző:  a budapesti főút mentén nyolc toronydaru táncol, itt épül a kultúra központi palotája. Átépítik a főteret, mélygarázst alakítanak ki a belvárosban,  teljesen megújul a Király utca utolsó harmada. Új tereket is létrehoznak, lecserélik a közvilágítást, a térbútorzatot.   Mindezzel egy időben gőzerővel folynak a régészeti feltárások. Pécs máris nyertes.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!