Szombati szélharcosok a nemzetközi szélnapon

Szélszombatra invitálták a közönséget a település nemrég üzembe állított zölderőmű parkjába. Játékos vetélkedőkkel, kiállítással várták az érdeklődőket, akik képet kaphattak a szélkerekek működéséről is.

Simon Erzsébet

A nemzetközi szélnap alkalmából látogathattak az érdeklődők ahhoz a szélparkhoz, ahol tizenhét szélturbina fogja igába a szelet a település határában. A március végén befejeződött próbaüzem után áprilistól végez kereskedelmi áramtermelést itt a szélenergiapiacon világelső spanyol Iberdrola Renovables magyarországi leányvállalata. A képviselője, Brand Éva és a cég munkatársai is részt vettek a színes programokkal tarkított, az ikervári ÁMK-val közösen szervezett eseményen.

 Egy helyi fotós, Móricz Attila képeiből a művelődési házban nyílt kiállítás: a tárlat a szélpark születését dokumentálja. A látogatók itt vetítettképes előadáson ismerkedhettek meg a spanyol cég magyarországi és külföldi szélerőműveivel, majd két szélturbinához lovas kocsival szállították őket, hogy belülről is megszemlélhessék a monstrumokat. Kicsik és nagyobbak játékos vetélkedőkön, rajzversenyen vehettek részt; a legnagyobb sikere a Don Quijote szélharcának elnevezett kerékpárversenynek volt. Ezen 14 éven felüliek indulhattak, az volt a feladat, hogy szintidő alatt valamenynyi szélturbinánál regisztráltassák magukat, az útvonalat pedig saját maguknak kellett megtervezni. Több mint tucatnyian pattantak nyeregbe, helyi és környékbeli „szélharcosok”, hogy a szél szárnyán legyőzzék az időt és a teret. Volt, aki 20-22 kilométert tekert, s akadt, aki csaknem 30- at kerekezett, míg felfűzte az útvonalára mind a 17 szélgépet. A szélpark építőinek anynyira elnyerte a tetszését a rendezvény, hogy ígéretük szerint a jövőben mindig itt tartják meg a nemzetközi szélnapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!