SZTK: Továbbra is eladó az ingatlan

Három éve döntött úgy a megye, hogy a járóbeteg ellátást beviszi a Markusovszky kórház területére, az SZTK-t pedig értékesíti. Egyes szakemberek szerint járványügyi szempontból elfogadhatatlan a járó- és a fekvőbetegek egy épületen belüli kezelése. Az elmúlt években több vevő is jelentkezett az épület megvételére, mégsem ütötték nyélbe az üzletet.

Bajdó Bettina

A megye 2008-ban zárt pályázatot hirdetett az ingatlan megvásárlására, ezt Szombathely meg is nyerte, azonban szerződést nem kötöttek, mivel kiderült, nincs szükségük a Március 15. téren lévő  ingatlanra. 2009-ben ismét meghirdették az épületet, s  a hírek szerint el is kelt 350 millió forintért,  a két fél már az előszerződés megkötésére készült. Az ügy azonban úgy tűnik, mégsem zárul le, ugyanis a megyeháza honlapján újabb pályázati kiírás olvasható az ingatlan értékesítéséről.

Egy hónappal ezelőtt a kórház egy évet kapott arra, hogy kiürítse az SZTK-épületét. A kiürítési terv felháborodást keltett szakmai körökben, vannak, akik úgy vélik, járványügyi szempontból kivitelezhetetlen a terv.

Dr. Prugberger Emil, a város egészségügyi bizottságának elnöke elmondta, hogy  többször tárgyalták már a járóbeteg-szakellátás átszervezésére vonatkozó terveket, ám minden esetben elvetették ezeket.

- Úgy véljük, hogy a kórház struktúrája nem felel meg azoknak a terveknek, hogy a járóbeteg-szakellátás az intézmény területére költözzön be  - folytatta az elnök.  - A megye azonban nem hajlandó tárgyalni velünk, s nem fogadják el az ötleteinket sem. Pedig a SZTK-ban nyolcvanezer szombathelyi lakost látnak el. A kórházban azt hangoztatják, hogy a nyugati országokban is egy épületben van a járó- illetve  a fekvőbeteg-ellátás, s ez nem okoz problémát. Ott azonban nagyobbak az épületek, s jobban el tudják különíteni a betegeket - emeli ki a szakember.  

- Itt ezek a feltételek nem adottak. Zsúfoltság van az épületek földszintjein, s a járóbetegek keverednek a fekvőbetegekkel. Járványügyi szempontból ez elfogadhatatlan, ugyanis az utcáról érkező emberek vírusokat, baktériumokat vihetnek be a kórházba, s megfertőzhetik a fekvőbetegeket - mutatott rá dr. Prugberger Emil.

Az elnök hozzátette: több ötletük is lenne, hogy hol lehetne egy új járóbeteg-szakellátó központot létesíteni. Például a kórház főbejáratával szemben lévő területen építhetnének egy új épületet, s ezt a folyosóval köthetnék össze a kórházzal. Akár közös  városi és megyei  összefogással is megépülhetne az új központ. Az elnök hangsúlyozta, hogy a bizottság addig nem tárgyalja a kórház ügyét, amíg a központ nem kerül vissza Szombathelyre, s nem  lesz közös tárgyalási alapjuk.

A kórház vezetői korábban egy közmeghallgatáson már reagáltak erre a felvetésre, s akkor azt mondták, hogy járványügyi szempontból nem jelent problémát, hogy a járóbeteg-ellátás a kórházi tömbök alsó szintjén kap majd helyet. Állításuk  szerint eddig is bementek az utcáról a látogatók a betegekhez, s ez sem okozott járványügyi szempontból problémát.

Folyamatosan költöznek be továbbra is a szakrendelők, szakambulanciák a kórház területére. Az SZTK-ban jelenleg még többféle szakrendelés található: a szülészeti- és nőgyógyászati, a szemészeti, a reumatológiai   szakrendelés, a terhesgondozás, az immunológia, az endokrinológia, a gasztroenterológia, a diabetes szakambulancia,  a fogászat, a szájsebészet, a bőr-és nemibeteggondozó, a   fizioterápia, gyógytorna, az audiológia, a  hallásvizsgáló állomás és a laboratórium.

Újabb pályázati kiírás

Vas Megye Közgyűlése 2009. december 11-én 21 igen, 1 nem és 5 tartózkodás mellett úgy döntött, hogy értékesíti a szombathelyi Március 15. téri rendelőintézetet, s felhatalmazta a közgyűlés elnökét az adásvételi szerződés aláírására. Tekintettel arra, hogy a szombathelyi önkormányzatnak az ingatlanra elővásárlási joga van, ezért a kontraktus csak azt követően léphet életbe, ha Szombathely erről lemondott. Amennyiben élni kíván ezzel a jogával, akkor a megyeszékhellyel jön létre az adásvétel.

A napokban új pályázati felhívás jelent meg, mely szerint a megye minimálisan 350 millió forintért eladja az ingatlant. A részletes pályázati kiírásban szerepel a kitétel, hogy a vevő legalább húsz évig nem hasznosíthatja egészségügyi célokra az épületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!