Szúnyoginvázió - Támadnak az apró vérszívók

Szombathelyen múlt hét végén védekeztek a szúnyogok ellen, Sárváron pedig jövő héten száll fel a helikopter. Rumban csak tervezik az irtást, a kisebb önkormányzatoknak nincsen pénze a védekezésre. Napról napra egyre több a szúnyog, s akad közöttük olyan is, amelynek a csípése allergiás rohamokat is kiválthat.

Bajdó Bettina

Magyarország mintegy 44 szúnyogfaj él, közülük csak néhány faj szívja az emberek vérét. Nálunk gyakori csípőszúnyogok a gyötrő szúnyog, a mocsári szúnyog  és a dalos szúnyog. A szúnyogok közül a hímek teljesen ártalmatlanok, növényi nedvekkel táplálkoznak, a nőstények viszont megkeserítik nyáron az életünket.

Sok fajnak a sikeres peterakáshoz legalább életében egyszer vért kell szívnia. Védekezni ellenük többféle módszerrel is lehet: egyénileg bárki eldöntheti, hogy milyen szert használ, ám a leghatásosabb  védekezés a kémiai és biológiai irtás együtt, melyet az önkormányzat rendelhet meg.

Both Gyula, a Prenor Kft. növényvédelmi szakirányítója elmondta, hogy éppen múlt hét szombaton szállt fel a helikopter Szombathelyen, s permetezték a légből a rovarokat. - Ez volt az idei első irtás a megyeszékhelyen, közel 200 hektárt permeteztettünk le - folytatta a szakember. - Korábban már volt biológiai irtásunk, akkor a lárvákat gyérítettük. Egyébként még nem szaporodtak el a szúnyogok, a csípésszám nem érte el azt a szintet, amelynél  már irtani kell, de mégis felszállt a helikopter. Az időjárás sajnos  kedvez a szúnyogoknak, sok eső esett és meleg is volt. -

Both Gyula elárulta, hogy az elmúlt hetekben megnőtt a kereslet a mezőgazdasági szaküzletekben a szúnyogirtó szerek iránt, s ez köszönhető a figyelemfelkeltésnek is.

- Sokszor elmondtuk már, hogy a pangó vizekben gyorsan szaporodnak a szúnyogok - tette hozzá a szakember. - Ma már lehet olyan tablettát vásárolni, melynek hatására elpusztulnak a lárvák. Egyre többen használnak ilyen tablettákat például a kert végében lévő, vízzel teli hordókban, s ez megkönnyíti a rovarok elleni védekezést. -

Szombathelyen is többféle szúnyogok keserítik meg az itt élők életét, nagy mennyiségben a házi szúnyogok okoznak bosszúságot, de sok a gyötrő szúnyog is. Ez utóbbiak csípése allergén tüneteket is kiválthat. Hétvégén a Gyöngyös, a Perint és a Csónakázótó környékét permetezték le a vérszívók ellen, a parkerdei rész kimaradt a védekezésből. Hamarosan ismét elszaporodhatnak a vérszívók, mivel az erdei szúnyogok is elindulnak a város felé. Egy kifejlett egyed pedig akár öt kilométert is meg tud tenni.

Sárváron is tervezik már a szúnyogirtást  tudtuk meg dr. Kulcsár Lászlótól, az önkormányzat környezetvédelmi szakemberétől. 

- Ráfoghatjuk, hogy sok a szúnyog a városban, ám szerencsére nincs annyi, mint az észak-alföldi részen vagy a Balaton környékén - fűzte hozzá a szakember. - Idén is négy irtást terveztünk, az önkormányzat elkülönített egy bizonyos összeget a költségvetésből, s a Magyar Turizmus Zrt. is hozzájárul a költségekhez mintegy kétmillió forinttal. Június végén már volt egy légi permetezés, a jövő hétvégén pedig ismét felszállhat a helikopter. -

Dr. Kulcsár László szerint a kémiai irtásnak nincs hosszan tartó hatása, mivel csak a kifejlett egyedekre hat. Jól kell időzíteni a permetezést, a lényeg, hogy a levegőben minél több szúnyog szálljon. Ha nem a kora reggeli vagy esti órákban száll fel a gép, akkor a permetezés hatásfoka alacsony lehet, s a nagy betelepülés illetve a szaporulat miatt pár nap alatt többszörösére emelkedhet az egyedszám.

Rumban is gondot okoznak a szúnyogok, itt úgy tűnik, hogy egyelőre marad az egyéni irtás. - Most még nincs nagy gond, mivel az utóbbi napokban erősen fújt a szél - hangsúlyozta Németh László polgármester. - Hallgattam az időjárás-előrejelzést, s azt mondták,  jövő héten száraz, meleg idő várható. Úgy vélem, elszaporodnak a vérszívók. Már kértem ajánlatot a kémiai irtásra, ám elég sokba kerül. Egy kis önkormányzatnak nincs pénze ezt finanszírozni. Már tavaly is felvetettem, hogy Sárvártól Körmendig fogjanak össze a Rába menti települések, s fizessük ki együtt az irtást, de akkor sem találtam partnereket ehhez. Azt megígérhetem, ha elviselhetetlen lesz a szúnyogáradat, megoldjuk az irtást. -

A hagyma enyhíti a kínt

A szúnyogcsípést a legjobb megelőzni. Ha azonban megtörténik a baj, s megcsípett a szúnyog, akkor sem kell azonnal gyógyszereket venni.

Magyarországon a huszadik század közepére eltűnt a malária, és más veszélyes, szúnyog által terjesztett betegséggel sem igazán kell számolnunk. Ritkán előfordulhat nálunk is a nyugat nílusi láz, ám ez a betegség jelenleg nagyon ritka. Így a szúnyogok elleni védekezésnek lényegében nem egészségügyi, hanem kényelmi okai vannak.

- Ha már megtámadtak minket a vérszívók, nem kell feltétlenül a patikába szaladni vagy szitkozódva vakarózni, a kézenfekvő megoldások otthon vannak - tudtuk meg dr. Tarnai Ete háziorvostól. 

- Nem kell megijedni a szúnyogcsípésektől - folytatta a háziorvos, a viszketés enyhítésére nagyon jó például a fűzfalevél és a vöröshagyma. - Be kell dörzsölni velük a csípés helyét, s elmúlik a viszketés. Szerencsére hazánkban  nem terjesztenek betegségeket a szúnyogok, de azért nem árt az óvatosság. Én azt ajánlom, hogy kenjük be magunkat szúnyogriasztó szerrel, ha a szabadba készülünk. -

- Akadnak olyanok, akiknél allergiás reakciókat is kiválthat a szúnyogcsípés, erre is ajánlott a vöröshagymás bedörzsölés. A legnagyobb gond az, hogy kevés folyadékot iszunk és kevés gyümölcsöt eszünk, ezért a szervezetünk reakciója is hevesebb lehet egy csípés esetén - emelte ki az orvos. 

-  Én minden betegemnek azt ajánlom, hogy naponta másfél-két liter folyadékot igyon, s legalább négy-öt paradicsomot vagy őszibarackot egyen meg. Ha nem akar ennyi gyümölcsöt, zöldséget  megenni, akkor turmixolja le, s igya meg a levét. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!