Támadnak a kullancsok

Ezekben a hónapokban a legaktívabbak a kullancsok. Ha szabadtéri programot szervezünk, mindenképpen védekezzünk az apró állat csípése ellen.

Bajdó Bettina

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tájékoztatása szerint 43 kullancsencephalitisként diagnosztizált megbetegedést jelentettek 2011-ben az Országos Epidemiológia Központnak. Ez a 2009-ben (70) és a 2010-ben (50) regisztrált esetszámhoz viszonyítva is csökkenést jelent. 2011-ben 1681 Lyme-kór esetről szereztek tudomást, ami szintén kevesebb a megelőző két évben regisztráltnál. Magyarországon két aktivitási csúcsot figyelhetünk meg a kullancsok szempontjából: az első március végétől június elejéig tart, a második, kisebb csúcs pedig szeptemberben jelentkezik. A kullancsok általában a levelek, fűszálak végén kapaszkodnak meg, alkalmas pillanatot keresve arra, hogy az arra járók tollazatára, bundájára, ruházatára felkapaszkodjanak.

Rendszerint hajnalban és napnyugta után, a talajtól jellemzően 50-80 centi magasságban várnak „áldozatukra”. Ha bokros-fás területeken járunk, akkor használjunk kullancsriasztó szert, illetve lehetőleg zártabb ruházatot vegyünk fel. Hazaérve feltétlenül vizsgáljuk át a bőrfelületet és a befúródott kullancsokat azonnal távolítsuk el.

A kullancs eltávolítására hegyes végű, patikában kapható, rugós, acélból készült csipeszt használjunk. Fontos, hogy az eltávolításkor a kullancsot a bőrhöz minél közelebb fogjuk meg és a testét ne nyomjuk össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!