Tamás Krisztián a Bayern München ellen készül

A Milan ifjúsági csapatában futballozó Tamás Krisztián nyáron az első csapat közvetlen utánpótlásának számító Primavera gárda tagja lehet.

Vas Népe

Tavaly nyáron igazolt az AC Milan korosztályos együttesébe a szombathelyi  Illés Akadémia volt növendéke, az 1995-ös születésű U17-es válogatott Tamás Krisztián. A bal oldalon több poszton is bevethető játékos sorsa nyáron eldől: könnyen lehet, hogy a Milan közvetlen utánpótlásának számító Primavera csapathoz kerül - melynek a Magyarországon több csapatnál is megfordult Aldo Dolcetti az edzője. Tamás Krisztiánra azonban addig még komoly feladatokat várnak, csapatával hétvégén például a hollandiai AEGON kupán szerepel - a vasárnapi, Bayern München elleni találkozójukat az Eurosport2 este fél kilenctől felvételről sugározza. 

- A különböző korosztályos együttesekből összesen negyvenen lakunk a milánói szállodában, rengeteg a külföldi - argentinok, brazilok -  de sok olyan olasz is itt él, akik messzebb laknak Milánótól és bajos lenne számukra korán beérni a suliba - mondta Tamás Krisztián a www.haladas.hu oldalnak - A szállodában reggelizünk, majd reggel nyolctól délután egyig iskolában vagyunk - ez a suli egyébként semmiben sem különbözik a többi olasz iskolától. Ezután busszal átvisznek minket a Milánó külvárosában található edzőközpontba, ahol megebédelünk, majd este hétig, fél nyolcig tartanak a tréningek. Ezután pedig visszafuvaroznak a szállodába, és hamar vége is van a napnak - túl sok szabadidőnk tehát nincs. Ami az edzéseket illeti: az otthonival szemben az a legnagyobb különbség, hogy itt szinte mindent labdával végzünk, "száraz" futás nincs is. Amíg Magyarországon gyakran 1500 métert futottunk egyhuzamban, addig itt a legtöbb amit futva, labda nélkül megtettem, az körülbelül 50 méter lehetett.  Ennek ellenére a fejjátékom mellett az erőnlétem javult leginkább. De mondok mást is. Amíg odahaza akadt, hogy egy héten tizenegy edzésünk volt, itt maximum heti négy foglalkozás van. Egy jó példa az erőnlétemre: sokszor nem bal oldali védőt játszom, hanem feljebb vezényel az edzőm, észrevette, hogy jól közlekedek sprintben, tehát ha szükség van rá, nem csak támadok, hanem villámgyorsan visszazárok. Támadásban, lendületből nagyon gyors vagyok, ilyenkor úgy érzem, tényleg nagyon nehéz megállítani. Milánóban óriási hangsúlyt fektetnek a regenerálódásra is, és persze a táplálkozásunkra is odafigyelnek. Talán mondanom sem kell: itt aztán tészta van tésztával, de azért változatos a menü, hiszen van hozzá kagyló, polip és egyéb ínyencségek is. Azt viszont ránk bízzák, hogy a hotelban és az edzőközpontban található választékból mit eszünk.

- Nyolc hónapja vagyok kint, a korosztályos csapatomban stabil kezdő vagyok, de örömmel újságolhatom, hogy kétszer pályára léptem a Primavera csapatban, ötször pedig kerettag voltam ugyan, de nem cseréltek be. Korábban már nyilatkoztam, mekkora élmény volt ilyen alkalommal például Inzaghival együtt futballozni. Miután az AC Milan és a Primavera csapat egyaránt a híres Milanellóban készül, így testközelből láthattam a sztárokat. Sőt, korábban pár szót válthattam Thiago Silvával, Abatéval vagy éppen Cassanóval. Utóbbival hosszabban is elbeszélgettem, mondtam, hogy magyar vagyok, és kapcsolódási pontként természetesen rögtön beugrott számára Koman Vladimir neve, akivel együtt futballozott a Sampdoriánál. Egyébként teljesen normálisan, közvetlenül viselkedtek az első csapat tagjai, semmilyen sztárallűrt nem vettem észre rajtuk. Egyelőre azonban korosztályos csapatomra koncentrálok, mellyel vezetjük a regionális bajnokságot - 13 csapat van a csoportunkban, köztük olyanok, mint az Inter, a Chievo, Udinese vagy a Brescia. Az első három továbbjut és majd összekerül a többi csoport csapatával, olyan ez mint egy mini Bajnokok Ligája. Sajnos gólt még nem sikerült szereznem, de remélem igaz a mondás: ami késik, nem múlik. Gólpasszt viszont már sikerült adnom.



- Valahol azt olvastam, az Arsenal a kedvenc klubja...

- Ez így van, mióta az eszemet tudom az Ágyúsokért rajongok, sőt, elárulom: az angol foci jobban feküdne számomra, mint az olasz. Ennek ellenére természetesen csak egy dolog foglalkoztat: hogy felkerüljek a Primavera csapatba, majd pedig a felnőttegyüttesbe. Menedzseremtől tudom, vannak irántam érdeklődők, de egyrészt eszem ágában sincs eligazolni, másrészt konkrét lehetőség nem adódott, remekül érzem magam Milánóban. Az otthoniakkal egyébként folyamatosan tartom a kapcsolatot, telefonon és interneten keresztül is kommunikálunk, Tóth Miklós ügyvezető is gyakran hív telefonon.



- Ha jól tudom, hétvégén nem akármilyen tornán szerepelnek - melyet a Eurosport2 is közvetít.

- Valóban, péntektől Hollandiában négyes viadalon veszünk részt, a házigazda Ajax Amsterdam, a Barcelona és a Bayern München korosztályos csapata társaságában. A németek elleni meccset vasárnap este fél kilenctől az Eurosport2 is közvetíti.


- Kevésbé hálás téma, bár megnyertük, úgy fest a belgák óvása miatt mégis elbuktuk az U17-es selejtezőt.

- Nagyon bosszant a dolog, hiszen hiába nyertük meg a pályán a csoportot, az orosz játékos jogosulatlan szerepeltetése miatt csak másodikak lettünk. Azért bízom bent, hogy elfogadják a fellebezésünket, és mi léphetünk tovább. Már csak azért is örültem volna az első helynek, hiszen az olaszok nem jutottak tovább, márpedig öröm lett volna úgy visszaérkezni Milánóba, hogy mi továbbmentünk, ők pedig nem...

További hírek: www.haladas.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!