Társadalmi munkában parkosítottak a gersekarátiak

Az elvégzett munkáért nem pénzt, hanem élményeket kaptak azok a fiatalok, akik önkéntes tevékenységükkel hozzájárultak Gersekarát szebbé tételéhez.

Simon Erzsébet

- Évtizedekkel ezelőtt a hegyháti községben is népszerű volt a társadalmi munka, napjainkban azonban alig-alig van ilyen kezdeményezés. Ezért mi úgy gondoltuk, változtatunk ezen - mondta Ferencz Lászlóné, a Gersekarátért Baráti Kör elnöke. A civil szervezet felvállalta, hogy a fiatalok körében megismerteti és népszerűsíti az önkéntes munka kultúráját, növeli annak társadalmi elismertségét. Kezdeményezésüket segítette a Nemzeti Civil Alap nyújtotta félmillió forint támogatás. A község két közkedvelt közösségi színterén, a Millennium tiszteletére kialakított parkban, illetve a játszótér és a sportpálya környékén végeztek karbantartási, festési, parkosítási munkákat azok a helyiek, akiket végül sikerült bevonni a programba.

Csaknem félszáz általános iskolás, középiskolás, munkanélküli ifjú segített a település szépítésében. Megfrissült a parkban elhelyezett faszobrok, padok zöme, az önkéntesek örökzöld fenyőket és díszcserjéket ültettek. A társadalmi munkát végzők szinte észre sem vették, hogy dolgoznak, miközben közösséggé kovácsolódtak. A résztvevőkben erősödött a hasznosság érzése, a tevékenységük során munkatapasztalatot szereztek, fejlődött a kezdeményező készségük is.
 
- Mindenki profitált az önkéntes munkából - hangsúlyozta Ferencz Lászlóné -, hiszen ezáltal szebb lett a környezetünk, akik dolgoztak, azok pedig magukénak érzik és sokkal jobban vigyáznak arra, amit saját kezűleg tettek rendbe. Vannak újabb jelentkezők, jó úton járunk tehát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!