Téltemető lakodalom Viszákon

Hetven éve búcsúztatják bolond lakodalommal a telet Viszákon. Ebben az évben a hagyományos szertartást kissé megváltoztatták.

zaol.hu

 A legfontosabb újdonság az elmúlt hetekben némi vitát is kiváltott az apró, alig kétszázhetven lelket számláló őrségi faluban. Ugyanis hetven éve már  - a helybeliek közül a legöregebbek legalább hét évtizedre visszamenőleg emlékeznek rá, hogy tartottak vidám téltemető ünnepséget a településen - , hogy mindig a falu központjában  fogadott örök hűséget  egymásnak a bolond pár.  

Csakhogy az idén nem szeszfőzde, polgármesteri hivatal, italbolt alkotta mágikus háromszögben eskették össze a jegyeseket, hanem Szarvas József színész népszerű és hatalmas pajtájában tartották a ceremóniát. Arról, hogy miért történt mindez, még később szó lesz, de  haladjunk az események  sorrendjében.
 
Szombaton délután kettőkor a falu apraja-nagyja  -  vagyis a mintegy másfélszáz nagyon idős embert leszámítva,  lehettek úgy százan - felkerekedett, kikérték a szülőktől a vőlegényt és a menyasszonyt, majd összeverbuválódott   nászmenet megérkezett a faluszéli hatalmas fenyőrönkhöz.  

Süldő Lütyőt és Fröccsöntő Fruzsinát felültették a rönkre, a koszorúslányokat és a vőfélyeket befogták, és megindulhatott a menet. A rönk haladását  a kisbíró tréfás rigmusokkal és toroköblögető kortyokkal szakította meg, míg végül megérkezett a sereglett a falu központjába.

Majd következett a sokak által várt tréfás kidobolása az emlékezetes tavalyi viszáki történeteknek. A versbe szedett esetek humorban nem szenvedtek hiányt. Hallhattunk a  Laci gazdáról, aki két malaccal indult utánfutójával haza a szomszéd faluból, de itthon már csak egyet talált a ponyva alatt. Egy másik helybeli pedig a füstölője tetejéről takarította el a havat, mikor a létra eldőlt alatt. Még szerencse, hogy mobil telefonja ott volt zsebében, azon hívta szomszédját idejében...

Míg  korábban kidobolások után helyben összeeskették a bolond párt, ezúttal néhány száz méterrel távolabb, Szarvas Józef pajtában zajlott a vidám ceremónia. Az ok egyszerű: a háttérben, egy festményen láthatta a közönség, miként történt mindez negyven évvel ezelőtt. A képet Horváth József készítette, alig fél négyzetméteres méretben.  Az alkotást a falunak ajándékozta, melyet hatalmas méretűre felnagyították. Az óriási képnek viszont fedett helyet kellett keríteni, így lett a pajta a bolond esküvő helyszíne.

Az ünneplők ezután átvonultak a művelődési házba, ahol Avas József polgármester az önkormányzat nevében disznótoros vacsorával vendégelte meg falubelieket, illetve a szlovéniai petesháza népes küldöttségét: ez utóbbi  településsel  a küszöbön áll a testvérfalu szerződés aláírása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!