Tenyészszemle: vizslák alapvizsgája a káldi Farkas-erdőben

Szombaton a káldi Farkas-erdő hidegkúti vadászháza előtt nyílt meg az egész országból, valamint Svájcból, Németországból, Ausztrából érkezett vizslások számára a megmérettetés.

Benkő Sándor

A hűvös és esős szombat reggel láthatóan nem zavarta sem a kutyákat, sem a tenyésztőiket, gazdáikat a Magyar Vizsla Klub szervezésében rendezett tenyészszemlén a  vízi-mezei vizsga illetve az alapvizsga. A papírmunka elvégzése után a külföldről érkezettek miatt  tartottak  két nyelvű eligazítást a vizsga szervezői.

Bemutatták a bírókat, ismertették a vizsgák helyszíneit és szabályait. Szép számmal érkeztek hazai és külföldi versenyzők a megnyitóra. Huszonkét vizslát regisztráltak tenyésztésre, ötöt a vízi-mezei vizsgára, tizenhat kutyát pedig alapvizsgára. A tenyészszemlén a vizslák küllemét  Josip Sabo horvát bíró értékelte. A jelentkezők közül valamennyi vizsla alkalmasnak bizonyult a tenyésztésre. A tenyésztésből való kizárási ok lett volna például, ha nem megfelelő a fogazat, ha az állatnak nem megfelelő a harapása.

A tenyésztésbe vétel egyik feltétele a sikeres alapvizsga is, ahol a vizsla vadászati ösztöneit értékelik. Az alapvizsgára a szakemberek a 12-18 hónapos kor közötti időszakban javasolják a kutyákat. A bírálat során mezei és vízi vadászati feladatokat kell megoldaniuk az ebeknek. Aktív keresés közben kell lövés után az állatnak folytatnia a munkát a következő lövés elhangzásáig. Megállva kell jelezni a megtalált vadat.

Feladatai közé tartozik még a tollas és a szőrmés vad visszavitele a gazdához, de 30 méteren követnie kell egy állat csapáját is. Hasonló feladatokat végeztek a vizslák a vízi-mezei vizsgán is egy Sitke melletti tavon, de mindez nehezítve volt azzal, hogy a lőtt vadat vízből kellett apportíroznia a kutyának. A jó vizsla nélkülözhetetlen a vadászat során. Minden résztvevő oklevelet kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!