Térfigyelő kamerák vigyázzák az iklanberényiek nyugalmát

Konkrét eset még nem indokolta azt, hogy térfigyelő rendszert telepítetsenek Iklanberényben, de jobb megelőzni a bajt.

Benkő Sándor

Iklanberényben különös szerkezetekre lehet figyelmes az utazó. Póznák tetején térfigyelő kamerák láthatók, és egy kis tányérka, ami a parabola antenna kicsinyített mása. A falu négy pontjára felállított kamerák antennái a polgármesteri hivatal felé mutatnak. Itt egy újabb oszlopra újabb négy kistányért szereltek, mindegyik egy-egy kamera felé irányítva. Lassan kialakul a kép, hogy mi is lehet ez, aminek kézzelfogható bizonyítékát Berényi Pál Iklanberény polgármestere mutatja meg egy szekrényben lévő monitoron. Az osztott képernyőn a település négy frekventált pontja látható, a kamerák programja szerint zoomolnak a 35 milliméteres objektívek, de ha úgy szeretnék, akkor 360 fokban körbe is lehet forgatni.

A polgármester elmondta, hogy konkrét eset még nem indokolta a térfigyelő rendszer telepítését, de mivel sok olyan ingatlan van a faluban, amelyeket tulajdonosai csak ritkán látogatnak, jobb megelőzni a bajt. A beruházással, aminek a lakosság is örült, a településen a személy és vagyonvédelem megőrzését tűzték ki célul. A rendszert tavaly novemberben adták át, mivel erre nem lehetett pályázati pénzt szerezni, a hárommilió forintot a falu vezetésének egységét bírva maga mögött saját erőből fizette a település. A teljesen zárt rendszer agyát az önkormányzati hivatal egyik helyiségébe telepítették egy zárható alkalmatosságba. A szerver a törvény által engedélyezett három napig rögzíti az adatokat, felvételeket. Rablás, betörés, vagy bármi olyan esemény, ami ember, anyagi javak ellen irányul - károkozás, rongálás - felderítésére, bizonyítására utólagosan is használhatók a felvételek. Nagyon jól leolvashatók például a rendszámok egy akár távolabb álló gépkocsin is. Ezeket persze a falubeliek már mind ismerik, na de, ha idegenről van szó, akkor annak beazonosításában segít a rendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!