Testet-lelket megviseli a pokoli hőség

Ez már nem fehér embernek való, kommentálják sokan mosolyogva egymásnak a napok óta tartó rendkívüli meleget. Mosolygunk, mert a helyzet valóban rendkívüli és mosolygunk, mert így talán könnyebb elviselni a testet-lelket megviselő rendkívül magas és tartós hőmérsékletet.

Peltzer Géza

Volt már idén nagy meleg július elején, de olyan, több napig tartó 25 Celsius fok fölötti átlaghőmérséklet, mint ezen a héten - és kisebb hét végi lehűlés után a jövő héten is - még nem. Úgy tűnik, a 2011-es nyár - amely hosszú ideig nem talált magára - most úgy döntött, mély nyomokat hagy bennünk. A tartós meleget sokan nehezen bírják.

A forróság hát eleje úta naponta támad ránk, ráadásul úgy, hogy az éjszakák sem jelentenek megnyugvást, mert nem csökken a hőmérséklet húsz fok alá: nem tud lehűlni a lakás, nem tudjuk magunkat rendesen kipihenni.
Bármennyire is magasan áll a hőmérő higanyszála, meglepő módon nem született ezen a héten Szombathelyen hőmérsékleti rekord (szemben Budapesttel, ahol 24-én 36,3 Celsius fokot mértek).

- Hétfőn a maximumhőmérséklet a vasi megyeszékhelen 31,9 fok volt, kedden 34,6, szerdán már 34,8 fok - tudtuk meg Kiss Mártontól, a meteorológiai állomás észlelőjétől. A napi átlaghőméséklet mindhárom napon 25 fok fölött volt (25,1, 26,2 és 26,3) vagyis hőségnapokról beszélhetünk. A hőmérséklet éjszaka sem süllyedt soha 20 Celsius fok alá (trópusi éjszakák), ezért a lakások, gyárak, irodák napról napra jobban felmelegszenek, s teszik egyre elviselhetetlenebbé a munkát, pihenést. 

A hét végéig marad a rendkívüli meleg, akkor lesz egy rövid ideig tartó lehűlés, de jövő héten újra támad a meleg  sőt, egyesek azt is tudni vélik, hogy a szeptemberünk és az októberünk is rendkívül meleg lesz.
A Tó Fürdőn csak panaszt hallottunk eddig a nyáron a strand látogatottságára vonatkózóan, de csütörtökön Kisörsi Ferenc létesítményvezető jó hírekről számolhatott be: 

- Hétfőn ezren, kedden 1500-an, szerdán már 2600-an voltak a strandon, csütörtökön pedig reményeink szerint még magasabb lesz a vendágszám. De akármennyire is szép most az idő, már nem fogjuk elérni azokat a látogatottsági számokat, amiket tavaly.

A csúcs egyébként nem ezen a héten volt a szombathelyi strandon, hanem egy július eleji napon, amikor 2400-an váltottak belépőt a Tó Fürdőre, ahol 3600-an is elférnek. A múlt hónap elején is volt egy néhány hétig tartó igen meleg időszak, akkor három nap alatt 6000 látogatója volt a strandnak.

- Örülünk ennek a szép időnek, de ez csak arra jó, hogy jó szájízzel búcsúzzunk az idei szezontól - tette hozzá a létesítményvezető.

- Vasivíz ZRt. szolgáltatási területén érzékelhetően megnőtt a vízfogyasztás a kánikulai napok idején - tudtuk meg Németh Gábor megbízott üzemeltetési főmérnöktől.

Az idei csúcsfogyaszás egyébként nem ezekben a napokban volt, hanem július elején, mikor szintén nagyon meleg volt. Akkor 40 ezer köbméter fölötti napi termelést is regisztráltak a cégnél. E hét keddjén 38 ezer köbméter vizet fogyasztottak a vasiak az átlagos napi 33 ezer köbméterrel szemben. Szombathelyen kedden 16 ezer 300 köbméter víz fogyott, húsz százalékkal több az átlagosnál. Idén ez volt a legnagyobb napi vízfogyasztás. A főmérnök szerint városon a többletfogyasztás elsősorban abból ered, hogy többet zuhanyoznak, fürdenek az emberek, vidéken viszont inkább többet locsolnak. A magasabb vízfogyasztás miatt sem kell azonban vízkorlátozást bevezetni egyetlen településen sem, mert ilyenkor is csak a kapacitás 40 százalékát használják ki.

- A csapvizet ivásra is bátran merem ajánlani, hiszen a víz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, és a megemelkedett vízigények sem okoznak vízminőségi problémát - tette hozzá a főmérnök. - Ugyanolyan mélyfúrású kutakból származik, mint az ásványvizek, élvezeti értéke sem marad el a palackozott vizekétől.

A Vasivíz Zrt. a kánikulai napokon vizet oszt Szombathelyen a Fő téren, és standjuk évek óta megtalálható a Savaria Történelmi Karneválon is.

A Markusovszky Kórház sürgősségi ambulanciáján 15-20 százalékkal magasabb ezekben a betegforgalom, mint máskor.

- Kiszáradás, ájulás, hasmenés, magas vérnyomás, ezek a leggyakoribb panaszok, amelyek miatt hozzánk kerülnek az emberek - mondta el dr. Riba Mária főorvos. Az ambulanciára főleg idősebb emberek kerülnek be, de fiatalok is jönnek: közöttük sok a hasmenéses, aminek az az oka, hogy a nagy melegben nem megfelelően tároják az élelmiszereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!