Tiger Woods nyomdokain - ifjú golftehetség Szombathelyen

Szombathely - Még csak tizenhét éves, de már junior válogatott, egy golfegyetemen tanulna, és nemzetközi megmérettetéseken indulna profi versenyzőként.

Bonyhádi Zoltán

A tizenhét éves Simon Dániel a szombathelyi a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban tanul, még csak szeptemberben kezdi a tizenegyedik évfolyamot, de már szerepelt a hollandiai Európa Bajnokságon is a magyar junior válogatott csapat tagjaként. Eddig elért szép eredményeinek köszönhetően a hazai golf-világ már jól ismeri a Birdland Golf & Country Club versenyzőjét.

Dániel elmesélte eddigi pályafutásának főbb állomásait, a kezdetektől az országos junior ranglista harmadik helyéig.
– Négy éve a büki junior golftáborban ismerkedtem meg a sporttal. „Onnan szedtek ki”, mint egy ígéretes tehetséget, láttak bennem valamit. Három éve űzöm a sportot versenyszinten, az idei évtől vagyok junior magyar válogatott is – mondta el Dani, aki a tavalyi évben megnyert Bükön egy 12 állomásos golfversenyt, legutóbb Hollandiában vett részt a junior csapat EB-n.



Simon Dániel a golf ifjú tehetsége
 
A golf egy hétköznapi ember szemszögéből nézve egy drága, afféle úri játéknak tűnik, holott ez nem így van és a magyar golfjátékosokat is elismerik külföldön.
– Külföldön jobban kihasználják a lehetőségeket, hiszen ott nagyobb a játék múltja, ezáltal a tapasztalat is. A magyaroknak kevesebb a versenyrutinjuk, de jó úton haladunk, gyűjtjük a tapasztalatokat. Az pedig téveszme, hogy drága sport, több rendezvényen próbáltuk már ezt bemutatni, nemrég egy népszerűsítő videót is készítetünk – árulta el a fiatal játékos, aki szerint némi tehetség, sok gyakorlás, alázat, kitartás és magabiztosság árán lehet valakiből jó golfos.
 
Ahhoz, hogy valaki elkezdje a sportot, csupán egy golfszettet kell vásárolnia, tanulnia kell pár órát egy oktatótól, aztán kiválthat egy klubtagságit és irány a zöld gyep.

– Hatalmas árkülönbségek nincsenek a tömegsportokhoz viszonyítva. Általában van egy edző, és van egy tanítvány, aki a befogadó. Ha odafigyel, és azt csinálja, amit mondnak neki, akkor nem nehezebb a többi sporthoz képest – tette hozzá Dani, aki egyszer már kivitte osztályát a büki pályára, és megismertette velük a sportot.
 
Komolyabb tervei vannak a golffal. Most van kidolgozás alatt egy olyan edzésterv, amivel később akár profi játékossá válhat.
– Nagyon szeretnék versenyző lenni és mindenképp a golf területén akarok elhelyezkedni. Sokat gondolkozok azon, hogy megpróbálok egy külföldi golf-egyetemre bejutni, de az sajnos nagyon nehéz, ugyanis ilyen helyekre csak meghívással lehet. Ezért is szeretnék minél több külföldi versenyen elindulni, mivel ott jelen vannak ezen egyetemek vezetői, hogy felfedezzék a jövő nagy reménységeit. Ahhoz már komoly háttér is kell, de hát azon vagyunk, hogy most meglegyen. – mondta el a magabiztos sportoló.
 
A hétvégén zajlott le a junior bajnokság, ahol Dani csak két ütéssel csúszott le a dobogóról, ez nagyon jó eredménynek számít. A 2009-es magyar bajnokságban, a teljes hazai mezőnyben, a felnőttekkel együtt az ötödik helyet sikerült megszereznie.
– Természetesen nagyon örültem neki. Most lesz augusztus 27-29-ig lesz a magyar nyílt bajnokság, ami már nemzetközi verseny. Szeretnék itt is az első ötbe bekerülni, de nagyon jó lenne a dobogót is megcsípni. – reméli Dani, aki példaképének az édesapját tekinti.
– A családomnak nagyon sokat köszönhetek, mint ahogy a klubomnak is, a Birdlandnek, az edzőimnek, a barátaimnak, akik bíztatnak és hisznek bennem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!