Tizenhárom éve történt a deutschlandsbergi buszkatasztrófa

A hagyományokhoz híven kedden is megemlékeznek Kőszegen a deutschlandsbergi buszkatasztrófa áldozatairól. A Jurisich gimnáziumban mécsest gyújtanak, lesz szentmise is.

Némethy Mária

13 éve tragikus esemény rázta meg az országot. A deutschlandsbergi autóbusz-baleset 1999. január 24-én, vasárnap történt Ausztriában, a stájerországi Deutschlandsberg település mellett. A tragédia halálos áldozatainak száma 18 volt, ezzel az esemény a magyar közlekedés történetének egyik súlyos buszkatasztrófájává vált. A halottakon túl 27-en szenvedtek valamilyen fokú sérülést, köztük többen maradandó károsodást.

A busz Kőszegről indult el, síelni szállított diákokat, felnőtt kísérőket. Az áldozatok többsége a Jurisich Miklós Gimnázium diákja volt.

A városban azóta is minden január 24-én emlékeznek a buszkatasztrófa áldozataira. A tizedik évfordulóig a gimnázium udvarán emelt emlékműnél az evangélikus, katolikus és református lelkész, pap mondott vigasztaló szavakat, a megjelent hozzátartozókkal együtt mécsest gyújtottak, virágot helyeztek el.

Kedden 16 órakor is meggyújtják a mécseseket, néhány gimnazista és szakközépiskolás diák és tanár is ott lesz az emlékhelynél. 18 órától emlékező szentmisét tartanak a Jézus Szíve-templomban. A Jurisich gimnázium igazgatója,  Horváthné Kutasi Mária elmondta: a hozzátartozók vagy ilyenkor, vagy halottak napján szoktak eljönni Kőszegre, s mindig ellátogatnak a deutschlandsbergi tűzoltók is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!