Több helyijárat is megszűnik Szombathelyen

Szombathely - A városháza nagytermében az autóbusz menetrend racionalizálása miatt tartottak lakossági fórumot kedden. Tekintse át velünk, hogy mely járatok szűnnek meg, illetve közlekednek majd ritkábban!

Varga Nóra

Németh Kálmán, Szombathely alpolgármestere elmondta, hogy lényegesen megváltozik júniustól a helyijáratos autóbuszok menetrendje, mivel egyre kevesebben veszik igénybe a szolgáltatást. 

Hangsúlyozta, a tömegközlekedés egyéni igényeket nem tud kielégíteni, a javasolt változtatások összhangban vannak az utasszámlálás adataival. Kijelentette, hogy a parkerdei járat mégsem szűnik meg, viszont a járatsűrűség még kérdéses.   

A szombathelyiek aláírásgyűjtéssel tiltakoztak a parkerdei  járat eltörlése ellen,  a 284 kézjegyet tartalmazó aláírásgyűjtő ívet Gyebrovszki János képviselő adta át az alpolgármesternek. 

A  volán személyiforgalmi üzletág vezető-helyettese Derdák Miklós elmondta, a kilencvenes évek elején évente harmincmillió utas vette igénybe Szombathelyen a helyijáratos buszokat, 2008-ban csupán 11,5 millió.  

Húsz évvel ezelőtt 51, jelenleg 47 autóbusszal végzik az utasok szállítását.  Hozzátette, hogy a menetrendváltozás leginkább a szabad és munkaszüneti-, valamint a tanszüneti napokat érinti. Munkanapokon  a csúcsidőn kívüli időszak menetrendjéhez nyúltak hozzá a volánosok. 

A tervek szerint a 3H, a 3A, a 7A, a 7C, a 8H, 22-es, a 27-es számú járatok megszűnnek, több vonalon pedig járatritkításra számíthatnak a városlakók.  Három új vonalról is beszámolt Derdák Miklós, a  35-ös busz a Minerva lakópark és Olad között közlekedik, a 29C és a 29A  a vasútállomást, a Joskar Ola lakótelepet, a Brenner Tóbiás körutat és a Szűrcsapó utcát érinti.

A lakossági fórumon elsőként Vojnesich Péter kért szót, aki elmondta, hogy amatőr módon foglalkozik a tömegközlekedéssel. Összeírt néhány változtatást, amelyet szerinte  érdemes lenne a volán szakembereinek megfogadniuk. A paksamétát átadta Derdák Miklósnak. 

Plochmann Pál és Kéri József is nagyon örült annak, hogy mégsem szűnik meg a 26-os járat.  Hozzátették, hogy sok telektulajdonosnak nincsen autója, s vannak olyanok is, akik  idős korukból adódóan kerékpározni sem már tudnak. Nekik nincs más lehetőségük a mozgásra csak az autóbusz. 

Korpics Tibor azért kért szót, hogy megtudakolja, a közeljövőben megoldódik-e a Torony utcától nyugatra élők gondja, ugyanis arrafelé évek óta nem jár egy helyijáratos autóbusz sem.



Lugosi Piroska sajnálattal vette tudomásul, hogy megszűnik a 27-es járat. Az Árpád utca környékén sok nyugdíjas él, akik a járat hiányában nehezen tudnak eljutni a belvárosba és a vasútállomásra. Fábián Józsefné Újperinten lakik. Azt szerette volna megtudni, hogy a menetrend racionalizálás után is négyóránként lehet-e hétvégén eljutni a belvárosba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!