Több tízmilló forint kárt okoztak az erdőtüzek

A magyar állami erdőgazdaságok területein a közelmúltban 99 tűzeset pusztított, több mint 1.300 hektáron.

MTI

A kár összege már meghaladja az 58 millió forintot, de a nagy részét még nem mérték fel - közölte az állami erdőgazdaságok tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. pénteken az MTI-vel.

Az oltásban összesen 640-nél több erdőgazdasági dolgozó vett részt. A tüzekben odaveszett az élő növényzet, az előkészített tűzifa, erdei építmények - azaz vadetetők, kerítések, magaslesek - sora. Mindezeken fölül pedig költségként számításba veendők a tűzoltóság munkatársainak és eszközeinek költségei.

Tűzgyújtási tilalom!

A közlemény leszögezi: az állami erdőgazdaságok szívesen látnak minden kirándulót, erdőlátogatót, de mindenkit arra kérnek, hogy a mostani szárazságban, különösen a széljárta helyeken, semmiképpen se gyújtsanak tüzet. Hozzáteszik, hogy egyetlen eldobott cigarettavég is sok millió forintnyi kárt tud okozni, ráadásul az élő természetben okozott kár begyógyítása akár évtizedekig is eltarthat.

Az általános - azaz országos - tűzgyújtási tilalmat a vidékfejlesztési miniszter március 11-én, vasárnap léptette életbe - az intézkedés átmeneti időre szól -, és még mindig érvényes.

A tilalmat azért rendelte el Fazekas Sándor, mert Magyarország erdeiben a csapadékmentes és szeles időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki. Így az erdőkben, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet gyújtani.

A tilalom kiterjed a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre is. A miniszteri rendelkezés felhívja a közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét, hogy égő cigarettát ne dobjanak el.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!