Toborzó: római legiósokat keresnek Szombathelyen

A tavalyi sikeres rendezvényt megismételve vasárnap ismét toborzó napot tartott a Savaria Legio Egyesület az Aréna utcai Történelmi Témaparkban Szombathelyen. Sokan érdeklődtek.

Tersztyánszky Krisztina

Frissítésre van szüksége a Savaria Legio Hagyománykutató, Hagyományőrző és Ismeretterjesztő Egyesület vonuló állományának. Vasárnap délelőtt a ferences kertbe várták mindazokat a tizennyolc év feletti férfiakat, akik kedvet éreznek hozzá, hogy magukra öltsék az I. századi római legiósok egyenruháját.

A témaparkban felállított asztalnál a centurio, azaz Németh János, a legio katonai parancsnoka tájékoztatta a jelentkezőket  arról, hogy mi vár rájuk, ha a soraikba lépnek. Elmondta, hogy az újoncok az egy év próbaidő alatt alaki, fizikai és pszichikai felkészítést kapnak, majd amennyiben alkalmasnak bizonyulnak, a közgyűlés dönt a felvételükről. A centurio külön kiemelte, hogy a legios tagság nagyon sok szabadidőt igénybe vesz, hiszen áprilistól augusztus végéig valamennyi hétvégét lefoglalják a kiképzések és a fellépések.

Tilcsik Györgytől, az egyesület elnökétől megtudtuk, a toborzó egyik fő célja a fiatalítás. Szerencsére az ifjabb korosztályból is sokan érdeklődnek a római katonai hagyományok iránt. Az újoncok képzése már a jövő vasárnap elkezdődik. Ekkor elméleti ismereteket sajátítanak el: Szombathely katonatörténetével, Savaria múltjával, a római harcászat alapelveivel ismerkednek meg.

A következő alkalommal már megkezdődik az alaki kiképzés is, melynek folyamán megtanulják, hogyan öltsék magukra a tunikából, saruból, testpáncélból, sisakból, övből, kardból, tőrből, pajzsból és hajító dárdából álló, mintegy harminc kiló súlyú felszerelést.

A pszichikai képzés azt szolgálja, hogy az újonc fegyelmezetten alávesse magát a katonai hierarchia szabályainak, átérezze  a harcosok egymásra utaltságát. Az ügyesebb újoncok a  nyár végi, őszi programokon már csatasorba állhatnak a legiósokkal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!