Tökfesztivál az Őrségben: hagyományt teremtettek

Hetedik alkalommal rendeztek tökfesztivált az Őrségben. Töklámpásfaragó és töklökő verseny várta az érdeklődőket, s megmérkőztek egymással a tökből készült ételek is.

Bajdó Bettina

Az Őrségi Nemzetközi Tökfesztivált immáron hatodik alkalommal rendezte meg az Őrségben a Régiófókusz Nonprofit Kft. és társpartnerei az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága és az őriszentpéteri önkormányzat.

A programok idén is egytől egyig az Őrség jellegzetes tájtermékére, az olajtökre épültek. A hivatalos megnyitót szombaton délelőtt tartották, elsőként Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere mesélt a rendezvény múltjáról és jelenéről. Elmondta, hogy idén is több helyszínen zajlanak a programok, többek között Szalafőn, Nagyrákoson és Magyarszombatfán is várják az érdeklődőket. A rendezvény hivatalosan V. Németh Zsolt államtitkár nyitotta meg, személyes élményeit is elárulta a jelenlévőknek. Mesélt gyermekkori tökfőzelék utálatáról, amit mára sikeresen leküzdött, s érdekes tökből készült ételeket is felsorolt a közönségnek.

A hivatalos megnyitó után egymást követték a színpadon a kulturális fellépők. A nóták közben bárki csemegézhetett a tökből készült finomságokból, s részt vehetett a tökös vetélkedésekben is. Aki elég rátermettnek tartotta magát, saját töklámpását is elkészíthette, akinek pedig nem volt elég kézügyessége, kompletten megvehette a világító tököt a vásárban. A tök körül forgó programokon kívül az Őrség érdekességei is várták szombaton az Őriszentpéterre érkezőket. Túrákkal, előadásokkal, házi termékek kóstolójával kedveskedtek az ide látogatóknak.

A programok vasárnap is folytatódnak, délelőtt gombász emlékházat avatnak, délután négy órakor pedig orgonahangversenyt tartanak az őriszentpéteri Árpád-kori templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!