Tömeges szén-monoxid mérgezés

Összesen 14 embert vittek kórházba enyhe szén-monoxid-mérgezés tüneteivel a budapesti Allee bevásárlóközpontból vasárnap délután, mindegyikük az épületben dolgozott.

MTI

Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője közölte, mindenkit kórházba vittek, aki rosszullétre, fejfájásra, hányingerre panaszkodott. Egyikük sincs életveszélyes állapotban. Várhatóan hétfőn mindenkit hazaengednek az Erzsébet Kórházból.

Mint mondta, mind a 14-en az épületben dolgoztak, ez egyben azt is megmagyarázza, hogy miért lettek rosszul: mindannyian hosszú ideig tartózkodtak a szén-monoxid hatása alatt.

A színtelen, és - bármilyen töménységben - szagtalan szén-monoxid rövid idejű belégzése enyhébb mérgezést vált ki, amelynek tünete a zavartság, fejfájás, hányinger  és szédülés. Hosszabb belégzésekor tudatvesztés, halál következhet be.

Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője korábban az MTI-nek elmondta, hogy az épület mínusz második szintje részben parkoló, részben pedig egy élelmiszerüzlet, itt lettek rosszul az emberek. A tűzoltóság ezt a szintet kiürítette.

A tűzoltók erre a szintre nem engedik be az autókat, az épület szellőzőrendszerét pedig magasabb fokozatra kapcsolták.

A tűzoltóság szakemberei a vészhelyzeti felderítő szolgálattal közösen méréseket végeznek, amennyiben szükséges, további kiürítésekre is sor kerülhet. Mint mondta, a legfrissebb mérések már csak olyan szén-monoxid-szintet mértek, amely egészségügyi károsodást nem okozhat.   

Molnár Péter közölte, a történteket feltehetően az okozta, hogy nem megfelelően működött a szellőzőrendszer. Hozzátette: azt egy vizsgálat fogja kideríteni, hogy miért nem működött jól ez a rendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!