Tovább nőtt a tűzeset áldozatainak száma (frissítve)

Tovább nőtt a permi éjszakai klubban kitört tűzvész áldozatainak száma: vasárnapra virradó éjszaka több súlyos égési sérüléseket szenvedett áldozat elhunyt a kórházakban, s így a tűz nyomán vasárnap délelőttig 112 ember vesztette életét.

MTI


VASÁRNAP

Kórházakban mintegy 120 sérült van, közülük több mint 80 állapota súlyos, 60 embert géppel lélegeztetnek. 
A tűz szombatra virradó éjszaka tört ki a Moszkvától mintegy 1200 kilométerre lévő, 1,2 milliós lakosságú Perm történelmi belvárosában lévő Sánta ló éjszakai klubban. A lángok pillanatok alatt hatalmába kerítették a mintegy 500 négyzetméteres helyiség jelentős részét, és a klub fennállásának 8. évfordulóját ünneplő közel 300 ember többsége nem tudott idejében kijutni.


A sérülteket szombaton a rendkívüli helyzetek minisztériumának repülőgépei összesen nyolc járattal több városba, első sorban Moszkvába és Szentpétervárra vitték, ahol különleges égési osztályok vannak egyes kórházakban. A Moszkvába szállítottak közül vasárnapi közlés szerint húszan vannak nagyon súlyos állapotban. Sokan a testfelületük 50 százalékán, vagy még nagyobb területen szenvedtek égési sebeket.
   
Tatyjana Golikova egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a sérülteknek minden szükséges plasztikai műtétet is az állam fedez. 
Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere és Rasid Nurgalijev belügyminiszter a helyszínről vasárnap hajnalban visszatérve újra hangsúlyozta: a terrorcselekmény lehetősége kizártnak tekinthető, a szakemberek semmi olyan nyomot nem találtak, amely ilyenre utalt volna.
   
A tüzet az illetékesek szerint egy tűzijáték-petárda okozta, csak az nem világos még, hogy a petárda nem rendeltetésszerűen működött, vagy az alkalmazók nem vették figyelembe a szalmafonattal díszített álmennyezet magasságát.
   
Dmitrij Medvegyev elnök szombaton többször tájékozódott videokonferencia útján a helyzetről, a felelősök szigorú megbüntetését követelte, s felszólította az illetékes kormánytagokat, hogy fontolják meg a tűzvédelmi szabályok megsértése miatt kiróható büntetések megszigorítását. Egyben utasította őket, hogy ne takarékoskodjanak az áldozatok hozzátartozóinak és a sérülteknek a megsegítésén.
   
Vasárnap őrizetbe vették a Sánta ló klub helyiségének két társtulajdonosát - akik azzal védekeztek, hogy ők csupán bérbe adták a helyiséget hosszú távra -, továbbá a klub bérlőjét,  igazgatóját és művészeti vezetőjét.
   
Oroszországban egymást követik a sok áldozattal járó súlyos tűzesetek, főleg az idősek otthonaiban. A szórakozóhelyeken azonban az utóbbi három évben bekövetkezett ilyen eseteknél az áldozatok száma nem haladta meg a tízet.



SZOMBAT

Szombat reggelre 103-ra emelkedett az oroszországi Perm egyik éjszakai szórakozóhelyén szombatra virradó éjjel kiütött tűz halálos áldozatainak száma; a hatóságok őrizetbe vették a mulató vezetőjét és egyik társtulajdonosát.

A permi Sánta ló szórakozóhelyen történt szerencsétlenség sérültjei közül a legfrissebb közlések szerint 134 embert ápolnak kórházban, közülük mintegy nyolcvanan súlyos, 21-en pedig válságos állapotban vannak, többnyire füstmérgezés, fejsérülések és légzőszervi sérülések miatt.
 A hasonló oroszországi tragédiák közül ez volt eddig a legsúlyosabb, s a szakértők szerint a halálos áldozatok száma tovább nőhet - jelentette Horváth Júlia, az MTI moszkvai tudósítója.
   
Medvegyev elnök utasítására reggelre az Ural közelében fekvő városba érkezett az egészségügyi és a belügyminiszter, továbbá a rendkívüli helyzetek minisztere és az utóbbi tárca négy különleges repülőgépe.

   
A legsúlyosabb sérültek közül néhányat már kora reggel útnak indítottak Moszkvába helikopteren. Tatyjana Golikova egészségügyi miniszter reggel a permi kórházakat felkeresve a helyi és a magával hozott orvosokkal közösen vizsgálta, mely sérülteket lehet és kell Moszkvába szállítani. Értesülések szerint a nap folyamán 45 sérültet visznek a fővárosba.
   
A hatóságok hangsúlyozták, hogy nem történt robbanás: a rendelkezésre álló adatok szerint a tüzet és az azt követő pánikot egy sűrített gázzal, vagy sűrített levegővel működő, úgynevezett "hideg tűzijáték" petárdája okozta. Szakértők szerint a kevéssé veszélyesnek tekintett pirotechnikai eszköz hibás lehetett, vagy  begyújtásakor nem vették figyelembe a helyiség belmagasságát.
   
A permi ügyészség nyomozói szombaton őrizetbe vették a mulató vezetőjét és egyik társtulajdonosát, akiket a tűzbiztonsági előírások be nem tartása miatt gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítanak. A helyi nyomozó hatóság vezetője további felelősök őrizetbe vételét is kilátásba helyezte.
A szerencsétlenséget - a tűz bejelentésével és a pánik kitörésével együtt - megörökítette egy videofelvétel.
   
Dmitrij Medvegyev elnök kormánybizottság alakítására utasította Vlagyimir Putyin kormányfőt, az illetékes minisztereket és a helyi kormányzót pedig minden szükséges lépés azonnali megtételére.
   
Putyin a kormánybizottságot a hírügynökségi jelentések tanúsága szerint már az elnöki utasítást megelőzve megalakította, élére Szergej Sojgut, a rendkívüli helyzetek miniszterét nevezve ki. A hatóságok láthatólag igyekeznek elkerülni azokat a hibákat, amelyek a Nyevszkij Expressz elleni november 27-i merénylet után órákig késleltették a segítségnyújtást.
   
Beszámolók szerint a tűz pillanatok alatt elharapózott a mintegy 500 négyzetméteres helyiségben, a kijáratoknál tolongtak az emberek, pánik tört ki: néhány sérült különféle törésekkel, koponyasérülésekkel került kórházba, a szerencsétlenül jártak többségét égési sérülések és füstmérgezés miatt ápolják. A 400 vendég befogadására alkalmas szórakozóhelyen mintegy 250 ember ünnepelte az intézmény megnyitásának 8. évfordulóját, főleg alkalmazottak, valamint családtagjaik és barátaik.
   
Hajnalra Moszkvából a kormánytagokon kívül Permbe érkeztek a rendkívüli helyzet minisztériumának repülőgépei - vérrel, vérplazmával, gyógyszerekkel és orvosi felszerelésekkel, továbbá több orvoscsoport. Az áldozatok hozzátartozóit a helyszínen pszichológusok fogadták.
   
Idén, tavaly és 2007-ben legalább öt hasonló, de kisebb eset történt Oroszországban, a halálos áldozatok száma korábban sehol nem haladta meg a tíz főt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!