Továbbtanulás: a középiskolások nagy része külföldre készül

Szerdán jelent meg a felsőoktatási tájékoztató, melynek segítségével válogathatnak a diákok a szakok között. Sokan már tudják, mivel szeretnének foglalkozni a jövőben.

Bajdó Bettina

Károly Frigyes, a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója szerint azért jó tanulni, mert szabadságot ad, s nem a kényszer határozza meg azt, hogy mi lesz a gyerekből. Hozzáteszi, nekik az a dolguk, hogy segítsék a tanulókat abban, hogy álmaik valóra válhassanak. Az iskolában a tanulók sokszor magasra teszik a lécet, ezért a tanárok dolga, hogy az álmokat és a realitást közelebb hozzák egymáshoz. Segítenek abban, hogy felismerjék képességeiket, s ennek tudatában válasszanak maguknak szakmát. Az iskolából a legtöbben már tudják, hogy mit és hol tanulnak majd tovább.

Jankovics Vince tizenkét éve jár a Bolyai iskolába. Ezen a héten várja a visszajelzést Abu Dhabiból, hogy felvették-e az egyetemre ösztöndíjas hallgatóként.

- Az iskolából tavaly is mentek tanulók az Egyesült Arab Emírségekbe, tőlük hallottam, hogy milyen előnyökkel jár, ha ott tanulok tovább - mondja Vince.  - Mindenképpen fizikával szeretnék foglalkozni, s a külföldi továbbtanulás lehetősége új távlatokat nyithat meg előttem. A végzettségemmel bárhol a világon el tudok majd helyezkedni. A jelentkezésemkor azt írtam be, hogy az energiaválsággal szeretnék foglalkozni, de úgy gondolom, hogy ez az évek alatt még sokat változhat. -Vincének a sok tanulás mellett azért szabadideje is van, falat mászik és gitározik egy együttesben.

Kordé Máté is tizenkét éve tanul az iskola falai között, kedvenc tantárgyai a matek és a kémia. Neki is határozott elképzelései vannak arra vonatkozóan, hogy mivel szeretne foglalkozni a jövőben, vegyészmérnökként képzeli el magát. Azt még nem döntötte el, hogy melyik iskolába adja be a jelentkezését, de nem szeretne Szombathelyen maradni. A jövőjét sem ebben a városban képzeli el.

- Szeretem a logikát, s a kémia ezen alapul - folytatja Máté.  - Engem sosem érdekelt a verselemzés és a szövegértés, így biztos voltam benne, hogy ezen a vonalon tanulok tovább. Magántanárhoz is járok, mivel otthon nem biztos, hogy magamtól tanulnék, így pedig be van osztva, hogy melyik nap, mint kell vennem kémiából. -

Fejes Fruzsina a családi hagyományokat viszi tovább, ő is jogi pályára készül. Magyarból és történelemből mindig is kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

- A szüleim révén belelátok a jog világába, s már régóta tudom, hogy ezen a területen tanulok tovább - teszi hozzá Fruzsina. - Fontosnak tartom a törvény tiszteletét. A jog pedig nemcsak a törvények ismeretére terjed ki, hanem átfogja a kultúra és az egészségügy területét is. Engem nagyon érdekel a nemzetközi jog, ezért mindenképpen szeretnék majd külföldön is eltölteni pár évet. Még nem döntöttem el, hogy hová adom be a jelentkezésem, lehet, hogy a fővárossal szemben inkább a vidéket részesítem előnyben. -

Fruzsina elárulja, hogy a tanulás mellett magára is marad egy kis ideje. Szeret olvasni és utazni, édesapjával külföldre jár sporteseményekre.

Fodor Mihálynak még nincs konkrét terve, hogy hol tanul tovább. Azt mondja vagy tanár vagy pszichológus lesz. Humán beállítottságú, de a biológiát és a fizikát is kedveli. A szülei rábízták a választást, megbíznak az értékítéletében. Azt mondja, hogy szeretne más városban tanulni, mivel az idegen helyzetek a lehető legjobbat hozzák ki belőle. Akár külföldön is végezne önkéntes munkát, hiszen jó tapasztalatszerzés lenne neki a jövőre nézve. A külföldi munkára már készül, angolul olvas könyveket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!