Tragédia Egyiptomban: az utolsó sérült is hazaérkezett

Csütörtök délután újabb kilenc sérült érkezett meg Hurghadából Magyarországra. Késő délután hazahozták az egyiptomi buszbaleset halálos áldozatait. Éjjel az utolsó magyar sérülttel is leszállt Budapesten a repülőgép. A Best Reisen utazási iroda szerint az Egyiptomban balesetet szenvedett autóbusz sofőrje rendelkezett a szükséges vezetői engedéllyel.

MTI

Vasárnap az összes egyiptomi kopt templomban megemlékezést tartanak

Vasárnap az összes egyiptomi kopt templomban szentmise keretében emlékeznek meg a hurghadai buszbaleset során elhunyt vagy megsérült magyarokról - közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken az MTI-vel.

Mint írta, Johannesz püspök, III. Senuda kopt pápa személyi titkára pénteken a kairói nagykövetségünknek jelezte, majd a Külügyminisztérium tájékoztatta a Miniszterelnökséget a kopt egyházfő döntéséről, hogy vasárnap délelőtt szentmise keretében az összes egyiptomi kopt templomban megemlékeznek a tragikus hurghadai autóbusz baleset során elhunyt vagy megsérült magyarokról és hozzátartozóikról. 
Semjén Zsolt kiemelte: "a magyar kormány rendkívül nagyra értékeli és köszöni a kopt egyház gesztusát a magyar nemzet és a gyászoló családok valamint a sérültek irányába".
Az egyiptomi Hurghadában vasárnap a Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal a repülőtérre tartott, amikor az első busz felborult. A balesetben tizenegy magyar meghalt, huszonkilencen megsérültek.
A baleset sérültjeinek első csoportja kedden érkezett haza, majd állapotuktól függően szerdán és csütörtökön szállították Magyarországra a könnyebb, majd a súlyosabb sérülteket is. Csütörtök estére az összes sérültet, a tizenegy halálos áldozatot, valamint az elhunytak és sérültek ingóságait is hazaszállították Budapestre.


Közel 80 ezer hívás a Nemzeti Segélyvonalon

Közel 80 ezren hívták péntek estig a 1752-es Nemzeti Segélyvonalat. A gyűjtéssel az egyiptomi buszbaleset áldozatainak hozzátartozóit és sérültjeit segítik.
A Nemzeti Segélyvonalon keresztül az egyiptomi buszbaleset áldozatainak hozzátartozói, illetve annak sérültjei számára indult gyűjtés. A 1752-es telefonszám felhívásával a segíteni szándékozók egyszeri 250 forintnyi pénzadományt juttathatnak el számukra az öt legnagyobb magyar segélyszervezeten keresztül. 
A 1752-es hívószám a 20-as és 70-es mobiltelefonokról nem érhető el. 
A gyűjtés állása, a telefonhívások számának alakulása pillanatról pillanatra követhető a www.nsv.hu főoldali gyűjtőszámlálóján - közölte a Nemzeti Segélyvonal Alapítvány az MTI-vel.


Orbán Viktor Londonban: köszönet illeti az Egyiptomban megsérült magyarok hazautaztatásban közreműködőket

Köszönetét fejezte ki pénteken Orbán Viktor azoknak, akik közreműködtek az egyiptomi buszbalesetben megsérült magyar turisták hazautaztatásában.

A magyar kormányfő kétnapos nagy-britanniai látogatásának végén tartott londoni sajtótájékoztatóján kijelentette: péntek reggel azt a hírt kapta Budapestről, hogy a sérültek mindegyike most már Magyarországon van, és a balesetben elhunytakat is sikerült hazahozni. "Az együttérzésen túl szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik az elmúlt néhány napban erejüket megfeszítve dolgoztak azon, hogy ez megtörténhessen, rendőröknek, a légierőnek, orvosoknak, pszichológusoknak, mindenkinek, aki segítségére sietett a bajba jutott magyaroknak" - mondta Orbán Viktor.


Az utolsó sérült is megkérkezett Magyarországra

Az egyiptomi buszbaleset utolsó magyar sérültjét hazaszállító repülőgép csütörtökön éjjel szállt le Budapesten.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője korábban este arról tájékoztatta közleményében az MTI-t, hogy nem sokkal este nyolc óra előtt szállt fel Kairóban az a repülőgép, amely az ott ápolt utolsó magyar sérültet és hozzátartozóját szállítja Budapestre. Így a buszbaleset egyetlen áldozata vagy sérültje sincs már Egyiptomban - tette hozzá.


Hazahozták az egyiptomi buszbaleset halálos áldozatait

Csütörtökön késő délután megérkezett Magyarországra az egyiptomi buszbaleset halálos áldozatait szállító katonai repülőgép - tudatta a miniszterelnök szóvivője az MTI-vel.

Szijjártó Péter közölte, hogy a holtesteket szállító An-26-os katonai szállító repülőgép 17:41-kor a kecskeméti légibázison landolt. A repülőtéren átadták a koporsókat a biztosító cégek szakembereinek, akik azokat elszállították, és a családokkal egyeztetnek - írta a szóvivő.
Az egyiptomi Hurghadában vasárnap a Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal a repülőtérre tartott, amikor az egyik busz felborult. A balesetben 11 magyar meghalt.
 
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn utasította Hende Csaba honvédelmi minisztert, hogy haladéktalanul "hozzák haza" a Magyar Honvédség egyik repülőgépével a buszbaleset áldozatainak holttesteit. Benkő Tibor vezérkari főnök kedden azt mondta, amint az egyiptomi hatóságoktól megérkezik az értesítés arról, hogy a hurghadai buszbaleset halálos áldozatainak azonosítása befejeződött és át tudják őket adni, a Magyar Honvédség An-26-os szállítógépei három órán belül felszállhatnak.

A baleset sérültjeinek első csoportja kedden érkezett haza, majd állapotuktól függően szerdán és csütörtökön szállították Magyarországra a könnyebb, majd a súlyosabb sérülteket is. Az őket szállító repülőgépek Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren landoltak, majd valamennyiüket a Péterfy Sándor utca kórház Fiumei úti baleseti intézetébe szállították kivizsgálására. 
 Szijjártó Péter szerdán tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: csütörtök estére az összes sérült, a 11 halálos áldozat, valamint az áldozatok és sérültek ingóságai is megérkeznek Budapestre. Ekkor az áldozatokat szállító gép kapcsán azt közölte: a családok kérésére nem árulják el, hogy melyik magyarországi repülőtérre és pontosan mikor érkezik a repülőgép.


Jó állapotban vannak a hazaszállított sérültek

Jó állapotban van az a kilenc sérült, akit csütörtök délután szállítottak Magyarországra Hurghadából - mondta Nagy Ferenc, a szállítást lebonyolító Europ Assistance operációs vezetője Budapesten.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a gép landolása után tartott sajtótájékoztatón a vezető - a korábbi közlést pontosítva - azt mondta, a fedélzeten hét könnyebb és két súlyos sérült volt, mindannyian jól viselték az utazást. Egyiptomban először egy állami kórházba kerültek, ahol - mint fogalmazott - tragikus körülmények között voltak, onnan sikerült őket egy magánkórházba szállítani.

Közlése szerint az egyiptomiak segítőkészek voltak, próbáltak a mentőknek és a sebesülteknek is segíteni. A magyar sérültek szintén nagyon sokat segítettek egymásnak - tette hozzá.
Egy súlyos sérült még Kairóban van, de az esti órákban ő is Budapestre érkezik - mondta Nagy Ferenc.
Kalmár László, a Europ Aissistance ügyvezető igazgatója azt mondta, a szállítás és a szervezés eddigi költségei meghaladják a 60 millió forintot.
Kérdésre válaszolva közölte, hogy a tizenegy holttestet a repülőtérről szintén a Europ Assistance szállítja el.

Karsai Márta, a Groupama biztosító utasbiztosítási osztályvezetője azt mondta, annak a négy családnak, amelynek a Groupamánál volt biztosítása, és a hozzátartozójuk meghalt a balesetben, félmillió forint segélyt adnak.

A Dornier típusú gép nem sokkal délután 3 óra előtt landolt Budapesten, a kilenc sérültet hétfős orvoscsoport kísérte. A sérülteket mentőautókkal a Péterfy Sándor utcai kórház baleseti intézetébe vitték.
 A vasárnapi hurghadai buszbalesetben tizenegy magyar turista vesztette életét, és további 29 megsérült.


Leszállt a kilenc sérültet szállító gép Budapesten

Pár perccel csütörtök délután 3 óra előtt leszállt a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren az a repülőgép, amely Hurghadából kilenc sérültet hozott haza Magyarországra.

A Dornier típusú gép fedélzetén 3 súlyos és 6 könnyű sérült utazott, őket egy hét fős orvoscsoport kísérte. A landolást követően a sérülteket mentőautókkal a Péterffy Sándor utcai kórház baleseti intézetébe viszik.
A Europ Assistance munkatársai rövidesen sajtótájékoztatón számolnak be a sérültek állapotáról.

Újabb kilenc sérült hagyta el Egyiptomot

Újabb kilenc sérült tér haza Egyiptomból, miután csütörtök délelőtt felszállt Hurghadából az őket Magyarországra szállító repülőgép - közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.

Ezzel a géppel tér haza Budapestre az Országos Mentőszolgálat műveleti igazgatója is. Kairóban még egy súlyos sérült és kísérője tartózkodik, gépük előreláthatóan csütörtök délután indul Kairóból, és este érkezik Budapestre - olvasható a közleményben.

Hozzátették, valamennyi eddig hátra maradt személyi ingóságot az utazási iroda charter gépével szerdán hazaszállítottak, és a csomagok kiosztását is az utazási iroda szervezi meg.

A 11 holttest hazaszállítása folyamatban van, a Miniszterelnökség erről az AN-26-osok magyarországi landolása után ad tájékoztatást - írták. 

Best Reisen: megfelelő jogosítványa volt a buszsofőrnek

A Best Reisen utazási iroda szerint az Egyiptomban balesetet szenvedett autóbusz sofőrje rendelkezett a szükséges vezetői engedéllyel, a jármű pedig kifogástalan műszaki állapotban volt.

Az utazási iroda ezt arra reagálva közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy egyiptomi sajtóértesülések szerint turistabuszra nem volt jogosítványa a sofőrnek.

A Best Reisen közleményében azt írta: az autóbusz kifogástalan műszaki állapotban volt, minden engedéllyel rendelkezett, illetve az autóbuszt vezető sofőrnek megvolt a szükséges vezetői engedélye.

Úgy fogalmaztak: a baleset körülményeit a hivatalos vizsgálat fogja tisztázni, addig minden egyéb, az autóbusz műszaki állapotával és a sofőrrel kapcsolatos hír találgatásnak minősül.

Az MTI Hírcentrum tudósítója szerdán arról számolt be, hogy helyi lapok információi szerint az őrizetbe vett férfit nem is regisztrálták sofőrként az illetékes minisztériumban, ezért a szállítást szervező irodát, az Eastmar Travelt elmarasztalják. A buszon olyan készülék sem volt, amely a sebességhatár túllépésére figyelmezette volna a vezetőt, holott ez is kötelező. A turisztikai miniszter azt nyilatkozta, hogy a legmagasabb büntetés kiszabását szorgalmazza a vétkes sofőrrel szemben, ami hét év elzárást jelenthet - hangzott el a hírműsorban.

Lapozzon!








OLDALTÖRÉS: Adománygyűjtés






 






 






 

Több mint 65 ezren hívták csütörtök estig a 1752-es Nemzeti Segélyvonalat. A gyűjtéssel az egyiptomi buszbaleset áldozatainak hozzátartozóit és sérültjeit segítik.
A Nemzeti Segélyvonalon keresztül az egyiptomi buszbaleset áldozatainak hozzátartozói, illetve annak sérültjei számára indított társadalmi gyűjtést a Magyar Távirati Iroda (MTI) is támogatja. Olvasóink a 1752-es telefonszám felhívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadományt juttathatnak el számukra az öt legnagyobb magyar segélyszervezeten keresztül. Kérjük, hívják a 1752-es Nemzeti Segélyvonalat! A 1752-es hívószám a 20-as és 70-es mobiltelefonokról együttműködés hiányában sajnos nem érhető el.     
A gyűjtés állása, a telefonhívások számának alakulása pillanatról pillanatra követhető a www.nsv.hu főoldali gyűjtőszámlálóján - közölte a Nemzeti Segélyvonal Alapítvány az MTI-vel.

Negyedmilliós gyorssegély az  árván maradt gyereknek

A pillanatnyi gondok áthidalására negyedmilliós gyorssegélyt adtak át a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Magyar Nagyperjelségének képviselői az egyiptomi autóbusz katasztrófában árván maradt kisfiú nagyszüleinek. Az együttérzés és a szeretet jegyében átadott támogatáson felül a Rend képviselői jelezték, hogy figyelemmel kísérik a továbbiakban is a kisfiú sorsát. A Magyar Nagyperjelség árvaellátási programjában az elmúlt másfél hónapban mintegy 2 millió forinttal segített az ország 10 településén élő, szülők nélkül felnövő fiataloknak. A Rend ezt az összeget saját tagjaitól gyűjtötte össze, állami támogatást nem vesz igénybe.

Adománygyűjtés a sérülteknek és az elhunytak családtagjainak

Adománygyűjtést szerveznek az egyiptomi buszbaleset áldozatainak megsegítésére, a Hurghadában történt baleset sérültjeit és az elhunytak családtagjait kívánja támogatni akciójával a Közlekedési Sérültek Alapítványa.

A szervezet kizárólag erre a célra elkülönített számlájára várja magánszemélyek és cégek felajánlásait - adta hírül közleményben az alapítvány.

A K&H Banknál vezetett 10402908-50494956-51521020 számlaszámon fogadják a felajánlásokat.

Lehetőség van rá, hogy az adományozó egy konkrét személyt vagy családot támogasson, ebben az esetben a banki átutalás során a közlemény rovatban feltüntetheti a sérült személy, vagy a hozzátartozó család nevét. Amennyiben valamennyi sérültet megtiszteli a felajánlott összeggel, úgy a megjegyzés rovatba az "Egyiptom", vagy "Hurghada" megjegyzést kell írni - tájékoztatott az alapítvány.







 

 

OLDALTÖRÉS: A négy legsúlyosabb sérült közül hármat hazaszállítottak

 

 

 

 

 

A négy legsúlyosabb sérült közül hármat hazaszállítottak

Csütörtökön hajnalban megérkezett a Liszt Ferenc repülőtérre az a repülőgép, amely az egyiptomi buszbaleset négy legsúlyosabb sérültje közül hármat szállított Budapestre - értesült az MTI.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán késtő este tájékoztatta közleményében az MTI-t arról, hogy Kairóból elindult a sebesülteket szállító repülőgép. Ismertette azt is, hogy a három sebesültön kívül a gépen utazott egy hozzátartozó, valamint az Országos Mentőszolgálat specialistája, aki az egyiptomi orvosokkal együtt dolgozott azért, hogy a sérültek szállítható állapotba kerüljenek.

Az egyik súlyos sérült - egy hozzátartozójával - előreláthatólag csütörtök reggelig még Kairóban marad, mert az orvosok olyan változást észleltek az állapotában, amely miatt őt más módon, másik fajta repülőgéppel kell majd hazaszállítani.

Szijjártó Péter napközbeni sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy csütörtökön visszaérkezik Magyarországra a vasárnapi egyiptomi buszbaleset áldozataiért szerdán kiutazott magyar katonai repülőgép a 11 holttesttel és csütörtök estére az összes magyar sérült, valamint az áldozatok és sérültek ingóságai is megérkeznek.

Kedden két repülőgéppel - kora délután és este - összesen 17 sérültet hoztak haza Egyiptomból. Szerdán reggel pedig Hurghadából az egyiptomi buszbaleset újabb öt magyar sérültjét indították útnak repülőgéppel Budapestre.

A vasárnapi hurghadai balesetben 11 magyar turista vesztette életét és további 29 megsérült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!