Trükkös csalók: leemelik a pénzt a bankszámláról

Az elmúlt időszakban különösen elszaporodtak a mobiltelefon-hívások általi, speciális adathalász és egyéb csalási módszerek. A Magyar Bankszövetség fokozott óvatosságra int.

Kiss Tamás

A csalók által felhívott potenciális áldozatoknak a csalók a telefonban különböző banki és mobilszolgáltatói nyereményjátékokon nyert jelentős összegű díjakat ígérnek és ennek ürügyén személyes illetve banki adatok (számla- és bankkártyaszámok, személyes azonosítók, PIN kódok) megszerzésére tesznek kísérletet.

A csalás részeként az elkövetők sok esetben a nem létező nyeremény átvételének feltételéül különböző összegek rövid időn belüli átutalását, vagy adott számú feltöltős telefonkártya megvételét és adott telefonszámra történő jóvá irattatását kérik.

Más esetekben a csalók a bank nevében, bankkártyás tranzakciók egyeztetése ürügyén próbálják meg a kártyabirtokosoktól a bankkártyájuk számát, lejárati idejét és biztonsági kódját kicsalni, hogy ezek ismeretében különféle visszaéléseket kövessenek el.

A Magyar Bankszövetség azonban felhívja a figyelmet: a hitelintézetek nem szerveznek olyan típusú nyereményjátékokat, melyek kapcsán ügyfeleiktől  előzetes tájékoztatás nélkül  telefonon, e-mailen, vagy internetes honlapokon személyes adatokat, banki azonosítókat kérnének, amelyek kapcsán bármely összeg befizetését , átutalását kérnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!