Tudor Műhely: sikeres tehetséggondozás a könyvtárban is

Az ország legelső Tudor Műhelye máig példásan működik: a gyerekek legutóbb a Siker Könyvtárba kaptak meghívást. A műhely diákjai előtt nyitva állnak a középiskolák.

Ölbei Lívia

A kezdeti tervek szerint a Tudor Alapítvány életre hívói - köztük az időközben elhunyt Endreffy Zoltán - országos hálózattá szerették volna bővíteni a hátrányos helyzetű gyerekekre figyelő, tehetséggondozó Tudor Műhelyeket. Bár országos hálózat nem alakult ki, néhány Tudor Műhely máig működik - köztük is példa értékű a 2000-ben az országban legelsőként létrehozott szombathelyi, amelynek lelke ma is dr. Molnár Károlyné.

A gyerekek 8-10 éves korukban csatlakozhatnak a Tudor Műhelyhez - Molnárné Kati néni körültekintően válogat, kapcsolatot tart az iskolákkal - , és az általános iskola befejezéséig járhatnak a műhely foglalkozásaira. És Kati egyiküket sem veszíti el szem elől ezután sem.  

A szombathelyi Tudor-program - a NymE Savaria Egyetemi Központ oktatói hátterével - megkülönböztetett figyelmet fordít a speciális képességű diákokra. A Tudor-gyerekek a szabad idejüket is kreatívan töltik: természetesen járnak például könyvtárba. Legutóbb a Siker Könyvtárba kaptak meghívást, egy kis játékra, ismerkedésre. Az intézmény   programszerűen is figyelmet fordít arra, hogy  ráébressze a gyerekeket: a digitálisan  felszerelt könyvtár segíthet a tanulásban; teszi mindezt az esélyegyenlőség jegyében. Tudor és Siker: együtt könnyebb.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!