Túl a sejtbeültetésen: olvasóink segítő kezet nyújtottak Gábornak

<b>Budapest</b> - Túl van a csontvelőből nyert őssejt-beültetésen a kilencéves <em>Horváth Gábor</em>. A kisfiúnak, cikkünk megjelenése nyomán, többen is segítő kezet nyújtottak, így kerülhetett sor a műtétre.

Bajdó Bettina

Február elején megírtuk, Horváth Gábornak veleszületett betegsége miatt csontvelő-beültetésre volt szüksége. A kisfiú egyéves volt, amikor kiderült, hogy édesanyja hordoz egy betegséget, amit ő is örökölt. 

A hiper-IgM szindróma genetikai betegség, ami miatt nem működött rendesen az immunrendszere. Gábort a diagnózis felállítása után rögtön elkezdték kezelni, vérkészítményeket kapott, de állapota nem javult. Kiderült, hogy egyetlen megoldás van, a csontvelő-beültetés. 

Gábor februárban indult Pestre a kórházba, hogy a kemoterápiás kezelésekkel felkészítsék szervezetét a donor befogadására, ám újabb gondok adódtak, ami miatt halasztani kellett a műtétet. Múlt héten átesett a beavatkozáson.

- Sikeresen túl vagyunk a beültetésen - meséli az édesanya.  Ez már a műtét utáni tizedik napunk.  Gábor jól van, most egy üvegfal mögött éli az életét, és sajnos ezt egyre nehezebben viseli. Hiányzik neki a külvilág, valamint a testvére és a barátai közelsége, ezért türelmetlenebb, mint máskor. Ma adódott egy kis gondunk, éppen nemrég vitték el röntgenre, mert találtak valamit a tüdején, lehet, hogy bakteriális fertőzés  mondja szomorúan. 



Gábor a műtét után leginkább barátait és testvérét hiányolja. A gyógykezelésnek még nincs vége Fotó: Benkő Sándor

Andrea hozzáteszi: jól van a kisfiú, még húsz napot kell kibírnia a steril boxban. - Köszönjük a segítséget, melyet az olvasóktól kaptunk, de még sok feladat vár ránk. Házunkat  például  sterilizálni kell, ki kell cseréltetni a nyílászárókat, és szükségünk lenne  egy  speciális  lámpára is, amely megöli a vírusokat és a baktériumokat - meséli az anyuka. 

Mindez sok pénzbe kerül, ezért továbbra is várják az adományokat Horváth Gábor nevére, a 72100316-15097035-ös számlaszámra. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!