Tűz az acsádi idősotthonban: halálos áldozat is van (videóval, képgalériával)

Szombaton kora délelőtt kigyulladt az acsádi idősotthon pavilon épületének tetőtéri szintje. A pavilonban 122 személy élt, egyikük meghalt, egy másik enyhe füstmérgezést szenvedett. A többiek kimentek, vagy kimenekítették őket, elhelyezkedésükről gondoskodik a katasztrófavédelem.

Vas Népe

Kigyulladt az acsádi idősotthon. A hírt a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese is megerősítette, hozzátéve: a riasztás 9.48-kor érkezett, Szombathelyről, Sárvárról, Kapuvárról és Sopronból is indultak tűzoltó egységek a helyszínre. Kiemelt, négyes fokozatú riasztás volt érvényben, ezt később visszaminősítették hármasra. Végül csak a megyéből (Szombathely, Körmend, Sárvár) érkeztek oltani.

Az elsődleges információk szerint a tűz a szociális otthon főépületéhez hozzáépített pavilon rész egyik szobájában ütött ki, a harmadik emeleten. Ez a tetőtér szintje. A szobában lakó idős nő meghalt. Szoba szomszédja, egy másik nő, enyhe füstmérgezést szenvedett, akárcsak egy ápoló hölgy. Őket a Markusovszky kórházba szállították megfigyelésre. Úgy tudjuk, a tűzvész áldozata egy 60 év körüli nő, aki 7-8 éve lakott az otthonban. Szobája belülről be volt zárva, a tűzoltók már csak elszenesedett holttestét találták meg.

Videó: burkon.média

A pavilont folyosó köti össze a főépülettel, utóbbiban nem esett kár, előbbi viszont lakhatatlanná vált, a tetőszerkezet teljes egészében leégett.

Az acsádi szociális otthon pavilonjában összesen 122 lakó tartózkodott, közülük százan maguktól, vagy segítséggel elhagyták az épületet még a tűzoltók kiérkezése előtt. A lánglovagok 20, többnyire erősen mozgáskorlátozott embert menekítettek ki, nekik javarészt a tetőtérben volt a szállásuk. A tetőtéri 18 szobából kettő teljesen használhatatlanná vált, tudtuk meg Szabolcsi Zsolt megyei katasztrófavédelmi sajtószóvivőtől.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság koordinálásában a mozgásukban leginkább korlátozott ápoltakat a helyi kultúrházba és az evangélikus közösségi házba telepítik. Többeket szociális intézményekben szállásolnak el Kőszegen és Kőszegpatyon. Vannak olyan idős emberek, akiket hazavisznek hozzátartozóik.

A faluban nagy az összefogás, a mentésben, a lakók biztonságba helyezésében a katasztrófavédelem munkatársain kívül az intézmény dolgozói, Acsád község polgármester asszonya, a település lakói, a mentőszolgálat, a betegszállítók, a falu evangélikus egyházközössége, a Máltai Szeretetszolgálat, valamint az Egyházmegyei Karitász önkéntesei vettek részt, és a Vasi Volán Zrt. is felajánlotta segítségét.

Az idősek otthona lakóinak elhelyezéséről, folyamatos ellátásáról és a hozzátartozók kiértesítéséről az intézmény gondoskodik, erősítette meg Harangozó Bertalan, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke.

A tűz keletkezésének okát szakemberek bevonásával vizsgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!