Twitter-bejegyzés miatt rohanták meg a bankautomatákat

A Twitteren valaki azt írta, rossz állapotban van a Swedbank, a pletyka nyomán az ügyfelek órák alatt kiürítették az automatákat. Később kiderült, a skandináv pénzintézet helyzete szilárd.

Vas Népe

Kiürítették a lettek a hétvégén a bankautomatákat attól való félelmükben, hogy az ország bankjai a fizetésképtelenség határán állnak. A lett pénzügyi szektorban magas a skandináv pénzintézetek aránya, így a pletykák leginkább a Swedbankot és más, Lettországban aktív bankokat érintettek, írja a portfolio.hu a német Handesblattra hivatkozva.

A bank közel 234 automatájának 15%-a nem adott ki készpénzt vasárnap. A hír, miszerint a bank rossz állapotban van, egy Twitter-bejegyzés révén terjedt el, aztán ezt a társaság egyik szóvivője azonnal cáfolni is igyekezett, mondván, helyzetük több mint szilárd.

A lett bankfelügyelet felhívta az ügyfelek figyelmét, hogy a hír teljességgel megalapozatlan volt, és alaptalanok a pénzintézet pénzügyi helyzetével kapcsolatos aggodalmak, ugyanis a Swedbank Európa egyik legjobban tőkésített hitelintézete.

Lettországban az elmúlt három évben több bankbedőlés is sokkolta a lakosságot. A betétesek rohamát okozó téves twitter-bejegyzés miatt pedig korábban egy holland pénzintézet vált fizetésképtelenné, az államnak kellett megsegítenie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!