Twitter-szenzáció lett Obama mikrofonon kívüli megjegyzése az idiótán viselkedő rapperről (Videóval)

Washington - Barack Obama amerikai elnök egy televíziós interjú előtt, felvételen kívül idiótának nevezett egy rappersztárt annak faragatlan viselkedése miatt; az elnök magánvéleménye az ABC egy riporterének köszönhetően felkerült a Twitterre, ami sajtóetikai vitát váltott ki.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Obama a CNBC-nek készült interjút adni hétfőn, a már bemikrofonozva ült a kamera előtt, amikor "off-the-record" megjegyezte, hogy Kanye West milyen idióta módon viselkedett a MTV Video Music Awards díjkiosztó gáláján.
    
Az ABC News elnézést kért a Fehér Háztól, amiért egy, a helyszínen tartózkodó riportere azonnal  szétkürtölte az elnök szavait a közösségi mikroblogon keresztül. S bár az újságíró egy órával később törölte rövid üzenetét, az már felkerült az internetre, és "közkinccsé" vált.
    
Kanye West mindenkit meglepett viselkedésével a vasárnapi gálán. Amikor a női előadó klipjének díját a 19 éves Taylor Swiftnek nyújtották át, West a színpadra pattant, kiragadta a hálálkodó country-énekes kezéből a mikrofont, és belekiabálta, hogy bár örül Swift sikerének, "Beyoncéé minden idők egyik legjobb videoklipje". Swift meg sem tudott szólalni meglepetésében.
    
A fiatal énekesnő sokkját később a szintén nagyon meglepődött Beyonce oldotta, amikor saját díja átvételekor színpadra szólította kolléganőjét, hogy alkalmat adjon neki köszönőbeszéde befejezésére. West később honlapján elnézést kért viselkedéséért.




    
Megfigyelők rámutatnak, milyen nehéz az amerikai elnöknek bármit is mondania felvételen kívül a mindenütt jelenlevő média, a híreket azonnal továbbító Twitter korában. A Fehér Házból tudósító riporterek tiszteletben tartják azt az íratlan szabályt, hogy az off-the record elnöki nyilatkozatok nem kerülhetnek ki a nyilvánosság elé. A Twitter korában ezt azonban egyre nehezebb betartani és betartatni.
    
A Politico hírportál megállapította: ma már nem létezik olyan, hogy 100 százalékosan off-the-record vélemény, a nyilvánosság szinte mindenhová betelepedett. Az eset nyomán vita bontakozott ki az újságírók felelősségéről, arról, hogy az ABC riportere nem követett-e el sajtóetikai vétséget a gyors twitteléssel, az elnök szavainak szétkürtölésével. Obama magánvéleménye mindenesetre szinte ugyanolyan hír lett, mintha egy sajtótájékoztatón hivatalosan közölte volna, idiótának tartja a rappert.
    
A hírportál emlékeztetett: korábbi elnökök esetében is előfordult, hogy szigorúan magánbeszélgetésen elhangzott szavaikon csámcsogott a sajtó. George Bush egyik elhíresült beszólása volt, amikor egyszer alelnökének, Dick Cheney-nek odasúgta: "Az ott Adam Clymer, a The New York Timestól, első osztályú seggfej"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!