UD Zrt.-ügy: tanúmeghallgatásokkal folytatódott a tárgyalás

Tanúmeghallgatásokkal folytatódott az UD Zrt.-ügyben megvádolt két szocialista és két MDF-es politikus büntetőpere kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

MTI

A keddi tárgyalási napon meghallgatták Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét, volt fideszes titokminisztert, Demeter Ervin egykori fideszes titokminisztert, Horváth Józsefet, az UD Zrt. volt felügyelőbizottsági tagját és a KDNP-s Simicskó Istvánt, a nemzetbiztonsági bizottság volt elnökét.

Az ügyészség szerint Szilvásy György volt szocialista titokminiszter és Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának akkori szocialista alelnöke 2008 őszén jogosulatlanul osztotta ki a bizottságban azokat a CD-ket, amelyeken Demeter Ervinnek és Kövér Lászlónak - akkori bizottsági tagoknak - az UD Zrt. vezetőivel folytatott telefonbeszélgetései hallhatók.

A vádirat szerint Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke és Herényi Károly volt MDF-es frakcióvezető ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF 2008. őszi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt. Mivel kedden csak a szocialista politikusok ügyét tárgyalták, a két MDF-es politikus nem jelent meg a tárgyaláson.

Kövér László a bíróságon azt mondta: ez az ügy egy provokáció volt, szerinte az akkori kormány olyan helyzetet akart teremteni, amelyből az derül ki, hogy a Fidesz bármilyen törvénytelenségre képes. 

Közölte: időnként valóban beszélt Horváth Józseffel, aki korábban a munkatársa volt, de nem kérte tőle semmilyen megbízás teljesítését. Kövér László hozzátette, hogy a felvételeken lényegtelen információk hallhatók, de így is jelentős érdeksérelem érte, mivel összefüggésbe hozták nevét az üggyel.

Demeter Ervin azt mondta: Horváth Józsefet munkakapcsolat által ismerte, többhavonta telefonon is beszéltek, szakmai, nemzetbiztonsági ügyeken kért tőle tanácsokat. A bíró kérdésére megerősítette, hogy valóban kért Laborcz Sándornak, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetőjének külföldi útjaira vonatkozó információkat, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Fidesz és az UD Zrt. között semmilyen kapcsolat nincsen. 

Közölte, hogy a telefonbeszélgetések kiszivárogtatásáról a sajtóból értesült, ugyanis a bizottság fideszes tagjai akkoriban távol maradtak az ülésekről Laborcz Sándor hivatali kinevezése miatt. Demeter Ervin kiemelte: jelentős érdeksérelmet okozott neki, hogy felvázoltak egy bűncselekményt és azt az ő nevével is összekötötték. Szerinte az akkori kormány politikai célra használta fel a titkosszolgálatokat.

Horváth József, aki korábban a Nemzetbiztonsági Hivatal műveleti főigazgató-helyettese volt, a bíróságon azt mondta: Kövér Lászlóval és Demeter Ervinnel két-három havonta tartotta telefonon a kapcsolatot. Demeter Ervin megkeresésére valóban beszélt néhány ismerősével Laborcz Sándor külföldi útjairól, de szerinte ez nem számít minősített információnak és pletyka szinten is lehet erről hallani. Ugyanakkor azt is elmondta: a politikusok semmilyen formában nem kerültek kapcsolatba a céggel, nem adtak megrendelést.

Szerinte mivel a beszélgetések tartalma semmilyen bűncselekmény elkövetésére nem utal, ezért ezeket azonnal meg kellett volna semmisíteni.

Simicskó István közölte: a bizottsági ülésről távol maradó fideszes képviselők megismerhették az üléseken készült jegyzőkönyveket. Mint mondta, a CD-ket egy titkár hozta el, de szerinte azokon nem volt minősítés, nem emlékszik, hogy bármi azokra rá lett volna írva, így meg is döbbent azon, milyen természetű hanganyagok vannak a lemezen.

A bíró felolvasta Simicskó István korábbi tanúvallomását, amelyben a politikus úgy fogalmazott, nem volt példa arra, hogy ilyen titkos lehallgatásból származó anyagot így adjanak át. A dokumentumból az is kiderült, hogy Simicskó István 2008 decemberében az ügyészségnek úgy nyilatkozott: a CD-ken a "nem nyilvános" felirat volt olvasható. A tárgyalás további tanúk meghallgatásával szerdán folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!