Ugorhat a tb-támogatás, ha nem fogad szót a beteg

Nem lenne elég meghallgatni, be is kellene tartani az orvos utasítását - ez szerepel a kormány tervei között. Aki nem így tenne, elveszítené a gyógyszere tb-támogatását. Évente 120 milliárd forintot spórolnának a gyógyszerkasszán.

Bajdó Bettina

A kormány a tervek szerint teljesen átalakítaná a gyógyszertámogatások rendszerét. Ha életbe lépne a szabályozás, akkor elveszíthetné a gyógyszere tb-támogatását az, aki nem tartja be az orvosi utasításokat, azaz nem fogy le, nem diétázik, vagy nem hagyja abba a dohányzást. 

A kormány 120 milliárd forintot akar a gyógyszerkasszán spórolni, egy részét azzal, hogy csak a hatékony gyógyszeres kezeléseket támogatja. Erre főként azért lenne szükség, mert a  felmérések szerint a krónikus betegek nagy része nem szedi előírás szerint a gyógyszereit, így nem is várható lényeges javulás az állapotukban. Az orvosok szerint azonban azt nem tudják ellenőrizni, hogy a betegek valóban betartják-e a tanácsokat.
 
A minap került napvilágra az a friss felmérés, mely szerint a magyar betegek jelentős része nem szedi úgy a gyógyszerét, hogy azok ki tudják fejteni a tőlük elvárt hatást. A karácsonyi időszakban és a nyári szabadságolások idején Magyarországon is megfigyelhető a gyógyszerszabadság, amikor egy beteg szándékosan hagy ki hosszabb-rövidebb időt a gyógyszerszedésben. Sokan a vitaminokat és az immunerősítőket rendkívül pontosan vásárolják, míg a krónikus betegségekre való gyógyszert csak időszakosan. Jellemző, hogy csupán a felírt mennyiség  harmadát, felét veszik be, annak ellenére, hogy tudják, az előnyös hatás elérése érdekében mennyit kellene belőle szedni. Ehhez hasonló az a tendencia is, amikor egy beteg az alacsony árú generikus gyógyszereket vásárolja azért, hogy a prémium kategóriába tartozó multivitaminját is meg tudja vásárolni. Emellett gyakori gyógyszerszedési minta az is, hogy az egyszerre több gyógyszert szedők csak az egyik készítményt szedik pontosan és rendszeresen, a másikat pedig csak időszakonként, akár hónapokat is kihagyva.

Furcsa jelenségek is felfedezhetőek a gyógyszerszedési mintákban. Ilyen, amikor a beteg tartósan szed több gyógyszert a krónikus betegségeire, majd az egyik hónapban egy másik hatóanyagú gyógyszert vásárol az eredetileg használt helyett. Később visszaáll a régi gyógyszerére, és azt vásárolja rendszeresen tovább. Bizonyos gyógyszerekből sok beteg csak egyetlen egyet vált ki.

VÁLTOZNAK A FELÍRT GYÓGYSZEREK

A betegek elköteleződését az is nagymértékben megnehezíti, ha rendszeresen változnak a felírt gyógyszerei. Tipikus eset az, amikor egyetlen év alatt egy három-négy gyógyszert tartalmazó kezelés lépésről lépésre teljesen lecserélődik, közben akár egy rövid átmeneti gyógyszerhasználattal. A betegek együttműködését az is próbára teszi, amikor negyedévente kell gyógyszert váltaniuk. Leggyakrabban ez is a koleszterincsökkentőknél fordul elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!