Új rendezvénytér a Nádasdy-vár udvarán

Sárvár - A Nádasdy-vár felújítására elkülönített keretből teszik rendbe a gazdasági épület mellett levő udvart. Kisebb szabadtéri rendezvények megtartására lesz alkalmas az új tér.

Varga Nóra

A Nádasdy-vár állami tulajdon, kiemelt nemzeti műemlék, ezért törvény kötelezi az önkormányzatot  éves  karbantartására. Ebben az évben ötmillió forintot fordítanak  korszerűsítésére, ebből a keretből készül el a kisebb  szabadtéri programoknak helyet adó udvar is. 

Kondor János, a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója kiemelte: idén a palotaépület melletti, a hátsó bejárat közelében levő gazdasági épület és annak udvara újul meg. Eddig ennek a szabadtéri résznek nem találtak funkciót, mivel meglehetősen  elhanyagolt  környezet fogta közre. Évek óta készültek a rendbetételére, de eddig nem volt rá anyagi fedezet. Korábban a gazdasági épület belülről már megújult, próbatermeket alakítottak ki, és itt van egy kétszáz fő befogadására alkalmas  nagyterem is. Most ennek az udvarát teszik rendbe, amely kisebb tömegeket (100-150 fő) megmozgató, rétegigényeket kielégítő  rendezvények megtartására lesz alkalmas. Az Alternatív Zenei Klub nyári szabadtéri programjait, bábszínházi és különböző gyermekelőadásokat is itt bonyolítanak le a jövőben. Remekül ki tudják használni az új  teret. 

Az igazgató kiemelte: két héttel ezelőtt kezdődtek meg a munkálatok, a felújítás során az épület új vakolatot kap, a tetőszerkezetet rendbe teszik, a bádogozás és a csatornázás is megtörténik. Az udvarban állandó színpadot állítanak fel, valamint udvari  világítást szerelnek fel az épület homlokzati falaira. A tervekről is szólt, hamarosan a gazdasági épület ablakait és ajtajait  is ki kell cserélni. Kondor János hozzátette, hogy az első ízben megrendezett Nádasdy Történelmi Fesztiválra, július közepére elkészülnek a felújítással. 



Két hete kezdődtek el a munkálatok a gazdasági épület udvarán Fotó: Benkő Sándor

A Nádasdy-vár minden évben kap az önkormányzattól egy összeget, amelyből kisebb-nagyobb renoválásokra jut pénz.  A főépületet belülről többé-kevésbé rendbe tették már, hamarosan viszont kívülről nagyobb rekonstrukciót kell elvégezni. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!