Új vezérek a közmédiumok élén: MTV - Medveczky, Rádió - Jónás, Duna TV - Ókovács, MTI - Belénessy

A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma csütörtökön megválasztotta Medveczky Balázst, a Magyar Televízió ügyvezető alelnökét a Magyar Televízió, Jónás Istvánt, a Lánchíd Rádió megbízott főszerkesztőjét a Magyar Rádió, Ókovács Szilvesztert, a Hír Televízió műsorvezetőjét a Duna Televízió, Belénessy Csabát, a Magyar Távirati Iroda (MTI) stratégiai alelnökét pedig az MTI vezérigazgatójává.

MTI

Mindezt Balogh László, a nyolctagú kuratórium elnöke közölte az MTI-vel.

Az elnök beszámolt arról, hogy a négy vezérigazgató közül három az eredményességhez szükséges legkevesebb szavazatnál, ötnél többet kapott, tehát ellenzékiek is szavaztak rájuk, az arányokat viszont - a választási szabályzatra hivatkozva - nem árulta el. Hozzátette: a nyolc vezérigazgató-jelöltről meghallgatásuk után szavaztak.
   
A négy közmédium vezérigazgatójának kinevezése a megválasztás napjától hatályos, a szerződéseket rögtön a kuratóriumi ülés után aláírják a vezérigazgatók - tájékoztatott Balogh László.  
   
Kránitz László, a kuratórium MSZP-s tagja az MTI megkeresésére azt mondta: ő egyetlen jelöltet sem támogatott. Mint kifejtette: döntése az új médiaszabályozásnak, a választási szabályzatnak szólt, valamint annak, hogy nem kellett pályázatot  benyújtaniuk a jelölteknek, továbbá hogy a "jobboldalhoz erősen köthető, magántulajdonban lévő médiumok éléről" érkeznek a vezérigazgatók a közszolgálati médiumokhoz.
   
Az MTI érdeklődésére több kurátor is megerősítette, hogy több vezérigazgató-jelöltet ellenzéki kurátorok is támogattak szavazataikkal.
   
A kuratóriumot három kormánypárti, egy MSZP-s, egy jobbikos, egy LMP-s, valamint két, a Médiatanács által delegált tag alkotja. A múlt héten a választás első körében egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie a kuratóriumi szavazatok kétharmadát, mivel a Médiatanács nyolc jelöltje közül egyik sem kapta meg a szükséges hat szavazatot a nyolctagú testületben.
   
A csütörtöki második választási fordulóban már egyszerű többséggel választottak vezérigazgatókat a Médiatanács által közmédiumonként állított két-két jelölt közül. A Magyar Televízió élére Medveczky Balázs jelenlegi ügyvezető alelnököt és Kálomista Gábor filmproducert, a Duna Televízió élére Ókovács Szilveszter Hír TV-s műsorvezetőt és Papp Ferenc szerkesztőt, a Magyar Rádió élére Jónás Istvánt, a Lánchíd Rádió megbízott főszerkesztőjét és Újhelyi Zoltánt, a Magyar Rádió szerkesztő-riporterét, a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatói posztjára pedig Belénessy Csabát, a Lánchíd Rádió volt főszerkesztőjét, az MTI stratégiai alelnökét és Szabó László Zsoltot, az Echo TV vezérigazgatóját jelölte a Médiatanács.
   
A médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló 2010. évi LXXXII. törvény szerint a közszolgálati részvénytársaságok vezérigazgatói felett a munkáltatói jogkört a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma gyakorolja, jogkörébe tartozik a vezérigazgatók díjazásának megállapítása és munkaviszonyuk megszüntetése is. A vezérigazgató munkaszerződésének feltételeire a Médiatanács tesz javaslatot, a kuratórium pedig egyidejű szavazással dönt a vezérigazgató kinevezéséről és a munkaszerződésről is. A közszolgálati részvénytársaságoknál az ügyvezetést a vezérigazgató látja el, igazgatóság nem működik. A vezérigazgató jogosult és egyben köteles két vezérigazgató-helyettes kinevezésére.
   
A törvényt, amely többek között a közmédiumok új szervezeti rendjéről, a vezérigazgatók jogosultságairól szól, az Országgyűlés nyári rendkívüli ülésszakának utolsó napján, július 22-én fogadták el 260 igen és 86 nem szavazattal. Nemmel szavazott az MSZP-, a Jobbik- és az LMP-frakció, de az ellenzéki politikusok egy része nem is volt jelen a voksoláson.
   
Ez a jogszabály rendelkezik többek között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Közszolgálati Közalapítvány feladatairól is.

 

OLDALTÖRÉS: Ókovács Szilveszter - ÉLETRAJZ

Ókovács Szilveszter - ÉLETRAJZ

Ókovács Szilveszter - ÉLETRAJZ

Ókovács Szilveszter - ÉLETRAJZ

A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma Ókovács Szilvesztert választotta meg a Duna Televízió vezérigazgatójává.

Ókovács Szilveszter 1969. december 31-én született Veszprémben.
   
1992-ben végzett a győri Zeneművészeti Főiskolán mint magánénektanár és kamaraművész, majd 1997-ben a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián vette át operaénekes, énekművész és művésztanár diplomáját
   
1991-től énekesként Európa számos országában lépett fel dalesteken, oratóriumhangversenyeken és operaelőadásokon, 1996-tól a Budapesti Kamaraopera szólistája. 1996-tól 2000-ig a váci konzervatórium magánének- és operatörténet-tanára volt. A Filharmónia felkérésére rendszeresen vezet ifjúsági hangversenyeket a budapesti Zeneakadémián.
   
1998-tól fejlesztési tanácsadó volt az Oktatási Minisztériumban, 2000-2002 között a miniszterelnöki kabinet parlamenti tanácsadója. 2002-2005-ben a Magyar Állami Operaház tagja, kommunikációs igazgatója volt.
   
Cikkei 1998-tól jelennek meg különböző lapok hasábjain, 2005-től heti recenziórovata van a Magyar Nemzetben (HangKép, illetve operakritikák). 2006/2007-ben a Sződliget.hu offline felelős szerkesztője volt.
   
Rádiós műsorvezetőként 1989-ben kezdett dolgozni a veszprémi Radio Jamben, majd 2001-2004 között a Bartók Rádió műsorvezetője volt. Indigó címmel 2007 tavaszán indult vasárnapi újrabeszélő politikai műsora a Lánchíd Rádióban.
   
A televíziózással 2001-ben, a Satelit csatorna riportereként került kapcsolatba, majd 2002. december 1-jétől, a HírTV megalakulásától a csatorna műsorvezetője, szerkesztője. Műsorai: ARTéria, Főszerepben, Hír+Háttér, Lapzárta, Különkiadás, Politikai Barométer, Esti Gyors, Lapzárta Extra, Rájátszás, Negyedik.
  
Portrélemeze 2007-ben jelent meg Képhiba címmel.

OLDALTÖRÉS: Jónás István - ÉLETRAJZ

 

 

 

Jónás István - ÉLETRAJZ

A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma Jónás István választotta meg a Magyar Rádió vezérigazgatójává.

Jónás István 1955. március 21-én született Budapesten.
   
1979-ben végzett a Győri Tanítóképző Főiskolán, majd 1983-84-ben a MÚOSZ Újságíró Iskoláját végezte el.
   
1973-tól 1979-ig Ercsiben általános iskolai tanító, 1981-82-ben népművelő a Magyar Nemzeti Múzeumban. 1982-1991 között a Magyar Rádió ifjúsági főosztályának munkatársa, 1991-1997 között a Petőfi Rádió SzocioMűhely szerkesztőségének vezetője, 2001-ig produkciós főszerkesztője. 2001-2007 között a Kossuth Rádió belpolitikai szerkesztőségének helyettes vezetője volt.
   
2007-től a Lánchíd Rádió főszerkesztő-helyettese, majd 2008-tól megbízott főszerkesztője.
   
Műsorai: Ötödik sebesség, Helykereső, Más-világ, Telis-telefondorlat, Mínuszban, Szocio-krimi, Hatodik érzék, Visszajátszás, Napindító, Petőfi délután, Naprakész, Háztól házig, Napközben, Délelőtti kalauz, Délutáni kalauz és más szociálpolitikai műsorok. Televíziós műsora a Kitörés.

 

OLDALTÖRÉS: Medveczky Balázs - ÉLETRAJZ

Medveczky Balázs - ÉLETRAJZ

Medveczky Balázs - ÉLETRAJZ

Medveczky Balázs - ÉLETRAJZ

A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma Medveczky Balázst választotta meg a Magyar Televízió Zrt. vezérigazgatójává.

Medveczky Balázs 1969. november 15-én született Pécsett.
   
2000-ben a Szent István Egyetem Kereskedelmi és Vállalkozási Akadémiáján vállalkozásszervező közgazdász diplomát szerzett.
   
1988 óta a Magyar Televíziónál dolgozik. A Szórakoztató Főszerkesztőségen külsős felvételvezetőként kezdett, 1991-től a Felber produceri irodánál, majd ismét a Szórakoztató Főszerkesztőségen volt külsős gyártásvezető. 2001-ben a programlebonyolítási főosztály gyártási- és gazdasági vezetőjeként lett státuszos dolgozója az MTV-nek. 2002-től a Koprodukciós Igazgatóság, 2004-től a Szórakoztató Igazgatóság igazgatóhelyetteseként dolgozott. 2005-ben a gyártásszervezési egység vezetésével bízták meg. 2006-2007-ben megbízott gyártási és műszaki igazgató, 2007-2008-ban a digitális igazgatóság vezetője volt. 2008. március 3-án a Magyar Televízió gazdálkodásért és stratégiatervezésért felelős alelnökének nevezték ki, majd Rudi Zoltán elnök távozása, 2008. március 5-től a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke.
   
1994-ben televíziós Nívó-díjat kapott, 2006-ban jelent meg Kettőnk könyve című regénye.

OLDALTÖRÉS: Belénessy Csaba - ÉLETRAJZ

Belénessy Csaba - ÉLETRAJZ

Belénessy Csaba - ÉLETRAJZ

Belénessy Csaba - ÉLETRAJZ

A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma Belénessy Csabát választotta meg a Magyar Távirati Iroda Zrt. vezérigazgatójává.

Belénessy Csaba 1949. november 11-én született Zákányban.
   
A pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem tanárképző kara magyar-népművelés szakán kapott diplomát 1987-ben.
   
1968-1981 között a Zsolnay Porcelángyár művezetője, közben 1972-től a Dunántúli Napló és a Pécsi Rádió külső munkatársa volt. 1981-ben a Pécsi Rádióhoz került, 1984-1985 között a Dunántúli Napló munkatársa, majd 1986-tól a Kossuth Rádió pécsi tudósítója volt. 1982-1989-ben a Magyar Rádió Ötödik Sebesség című ifjúsági műsorát szerkesztette. 1989-ben A Helyzet című dél-dunántúli hetilap alapítója és társszerkesztője, 1990-92-ben a Pécsi Extra és az Esti Extra főszerkesztője volt. 1990-ben a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának műsorvezetője, 1997-ben és 2006-ban felelős szerkesztője, közben, 1992-1996-ben a Határok nélkül és a Helykereső szerkesztője is.
   
1997-2004 között a Magyar Televízió (MTV) Rt. Regionális, Kisebbségi és Határon túli Főszerkesztőségének vezetője, 2000-ben A Hét főszerkesztője, 2000-2003 között az MTV Rt. hírigazgató-helyettese volt. 2004-2005-ben a Duna TV alelnöki székét foglalta el. 2007-ben alapító főszerkesztője volt a Lánchíd Rádiónak.
   
2008. január 1-jétől az MTI Zrt. stratégiai alelnöke.
   
1990-ben elnyerte a Telefaktum országos tv-fesztivál fődíját, 1999-ben megkapta Pécs város sajtódíját.A Magyar Rádió vezetői- kronológia

OLDALTÖRÉS: A Magyar Rádió vezetői- kronológia

 

 

 

Magyarországon a rendszeres rádiós műsorsugárzás 1925. december 1-jén indult meg a Magyar Telefonhírmondó és Rádió Rt. keretében (amelynek a Magyar Távirati Iroda is részét képezte). 1945. június 1-jén a világháború utáni újjászervezés során a szervezet elnevezése Magyar Központi Híradó Rt-re változott, s 1949. augusztus 19-én államosították. Az MTI-től különválasztva 1950. március 7-én létrejött a Magyar Rádióhivatal. 1957. augusztus 18-án a szervezet Magyar Rádió és Televízió néven működött tovább 1974 októberéig, amikor különvált a Magyar Rádió és a Magyar Televízió. 1996. augusztus 1-jén a médiatörvény értelmében megalakult a Magyar Rádió Rt. (2006-tól Magyar Rádió Zrt.).
   
A Magyar Rádió eddigi vezetői:

    Kozma Miklós elnök - 1925-1941
    Náray Antal elnök - 1942-1944
    Kolosváry-Borcsa Mihály kormánybiztos - 1944-1945
    Ortutay Gyula elnök - 1945-1947
    Barcs Sándor elnök - 1947-1949
    Szirmai István elnök - 1949-1953
    Hartai László megbízott elnök - 1953-1954
    Benke Valéria elnök - 1954-1956
    Ujhelyi Szilárd elnök - 1956
    Gács László elnök - 1957-1962
    Tömpe István elnök - 1962-1974
    Hárs István elnök - 1974-1988
    Hajdú István elnök - 1988-1990
    Gombár Csaba elnök - 1990-1993
    Csúcs István (alelnökként) - 1993-1994
    Szirányi János elnök - 1994-1996
    Hajdú István elnök - 1996-2000
    Juhász Judit (alelnökként) - 2000. július-augusztus
    Szijártó István (gazdasági igazgatóként) - 2000. augusztus-2001. június
    Kondor Katalin elnök - 2001. június 5-2005. július 31.
    Gőblyös István és Hollós János (ügyvezetőként) - 2005. augusztus-2006. július
    Such György elnök 2006. augusztus 1-2010. július 31.
    Jónás István vezérigazgató 2010. november 18-A Duna Televízió vezetői 1992 óta

OLDALTÖRÉS: A Duna Televízió vezetői 1992 óta

 

 

 

A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma Ókovács Szilvesztert választotta meg a Duna Televízió vezérigazgatójának. Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása a Duna TV vezetőiről 1993 óta:

A magyarok második világtalálkozóján, 1992 nyarán döntötte el a világ magyarsága, hogy szükség lenne egy magyar, értékátörökítő televízióra, amely azután - Duna Televízió néven - 1992. december 24-én kezdte meg rendszeres adását. Kezdetben a Mafilm Róna utcai bázisán kapott helyet, majd 1994 áprilisában jelenlegi székházába költözött. Az 1996 februárjában hatályba lépett médiatörvény a Duna Televíziót közszolgálati műsorszolgáltatóvá, egyúttal részvénytársasággá, a Hungária Televízió Alapítványt közalapítvánnyá alakította. A Duna Televízió élére, a féléves kísérleti szakasz után, először 1993. június 23-án választottak elnököt.

A Duna TV eddigi vezetői:

    Sára Sándor (főigazgató-elnök) 1993. június-2000. június 30.
    Lugossy László (alelnök, megbízottként) 2000. július 1-szeptember 21.
    Pekár István (elnök) 2000. szeptember 22-2004. szeptember 21.
    Szekeres László (alelnök, megbízottként) 2004. szeptember 22-2005. február 16.
    Cselényi László (elnök) 2005. február 17-2010. július 22.
    A. Szabó Magda (ügyvezető alelnök) 2010. július 22 -2010. november 18.
    Ókovács Szilveszter (vezérigazgató) 2010. november 18-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!