Új vízerőmű a Rábán Ikervárnál

A Rába folyón teljesen újjáépítik az 1900 óta üzemelő duzzasztógátat Ikervárnál. Az elavult berendezések cseréje mellett egy fejlesztést is végrehajtottak.

Erős D. Zoltán

Ikerváron 1900 óta működik a vízerőmű. Ennek kiszolgálása a Rába folyó vizének felduzzasztálásával egy műcsatornán keresztül történik. A duzzasztógát azóta is folyamatosan üzemelt. Az 1950-es és1960-as években a fa zsilipkapukat acéltáblákra cserélték. Ezek azonban idővel elkorrodálódtak, nem biztosították megfelelően, ezért szükségessé vált ennek a rekonstrukciója. Ekkor határozott úgy a régi erőművet is működtető Szombathelyi  Vízerőmű Kft., hogy az elavult berendezések cseréjével együtt egy fejlesztés is megvalósít, s itt is létrehoz egy  erőművet. A vízerőtelep fejlesztése projekt összköltsége csaknem 456 millió forint, amelynek csaknem  felét fedezik uniós forrásból.

A beruházás a pályázat befogadásával párhuzamosan meg is kezdődött, így a projektnyitó rendezvény résztvevői  már jelentős változásokat tapasztalhattak a duzzasztóműnél. Az első és legszembetűnőbb, hogy lebontották azt a vashidat, amely összeköttetést teremtett a folyó két oldala között. Az üzemi vízszint biztosítása érdekében  elhasználódott acéltáblák helyett 5 méter széles 1 méter 60 centi magas hidraulikus működtetésű billenőtáblákat építettek be. 

Új kombinált rendszerű, ugyancsak hidraulikus működtetésű 5 méter széles acéltáblára cserélték az árapasztó  kapu szabályozó elemét. Ezen belül van egy kisebb tábla, amely a nagyobb uszadékok leengedésére szolgál. Ezzel párhuzamosan elkészült a vízerőmű, a generátor maximális teljesítménye 160 kW. A víz a turbinára egy 2 méter átmérőjű csövön érkezik. Megkezdődött a hallépcső kialakítása is, amely jövőre készül el. Ez lehetőséget ad a halaknak arra, hogy felfelé ússzanak a folyón. Az új vízerőművet egy gombnyomással helyezte üzembe Ludwig Braml-Gmach ügyvezető igazgató, Kovács  Ferenc a megyei közgyűlés elnöke és Fehér Ferenc Ikervár polgármestere.

AZ ELSŐ VILLASMOSÍTOTT TELEPÜLÉS

Magyarország első vízerőműve építését a Batthyány család 1896-ban kezdte meg. A duzzasztó 1900-tól mind a mai napig elektromos áramot termel. Kezdetben csaknem 600 kW-os teljesítményű olasz gyártmányú gépek látták el a környező településeket, valamint Szombathelyt és Sopront is. Ennek köszönhetően Ikervár lett az ország első  elektromos rendszerrel ellátott faluja. Az ikervári Batthyány- kastélyban előbb gyúltak ki az elektromos lámpák, mint a bécsi Schönbrunnban!
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!