Újabb variációk az új színházra

Szombathely - Mozgalmas volt a közgyűlés: újabb variáció a színházra, egymilliárdot kap a Vasi Volán, és a megyével való utolsó egyeztetés miatt lekerült a napirendről a saját járóbeteg-ellátásról szóló előterjesztés.

Angyal László

A márciusi közgyűlés utáni sajtótájékoztatón dr. Ipkovich György polgármester bejelentette: kezdeményezte a színház épülete körül kialakult áldatlan állapot rendezését.  A testület döntése értelmében a polgármester tárgyalásokat kezd arról, hogy az Agora-pályázaton multifunkcionális közösségi központ kialakítására nyert 1,5 milliárd forintot nem a HEMO átépítésére, hanem a Sportház rekonstrukciójára használják fel. 

Ugyanakkor a kormánytól az új kőszínház építésére kapott 1,8 milliárd forintot kisebb részben a színház terveinek elkészítésére fordítják (nem számolnak azzal, hogy tíz éven belül állami pénz jut a 6 milliárdba kerülő színházra), másrészt a HEMO felújítására költik. - Úgy látom, középtávon megfelelő megoldás a felújított HEMO.  A helyzethez igazodó, mértéktartó döntés született - kommentált dr. Ipkovich György.

Az elöljáró jelezte, hogy az önálló város járóbeteg-ellátási előterjesztést azért vették le a napirendről, mert még egy egyeztetést tartanak az SZTK-t működtető megyével, s ha nem születik megállapodás, már áprilisban a közgyűlés elé kerülhet a MÁV-rendelővel kötendő együttműködési megállapodás. 

Németh Kálmán alpolgármester úgy fogalmazott: érdekes megállapodás született a Vasi Volán Zrt.-vel a ráfordítások, veszteségek kiegyenlítésének  kiszámításáról.  A szabad demokrata politikus számítása szerint nyolc éven  át egymilliárd forinttal támogatja a  céget  az önkormányzat, ez viszont  ellentétes a helyi tömegközlekedésre  tavaly kiírt pályázattal. (Melyet  a vasi cég nyert meg.)

Dr. Szabó Gábor alpolgármester hangsúlyozta: talán meglepő volt a jegyzővel kapcsolatos indítványának fogadtatása, nem a személyes leszámolás vezérelte, hanem az, hogy a hivatal vezetésében  változásra van szükség.

Dr. Kaczmarski János jegyző elmondta: 1989 óta vezeti a szombathelyi hivatalt, s január 6-án betöltötte a hatvanadik életévét. - Számolnom kell azzal, hogy két éven belül elmegyek nyugdíjba, tervezem ezt a lépést, ennyi év után szeretném méltósággal befejezni pályafutásomat - tette hozzá.



Fotó: Benkő Sándor

Az MSZP nevében Csönge Márta és Horváth György értékelte a közgyűlést. Felhívták a figyelmet a  büdzsé módosításának egyik 10 milliós tételére. Ebből a pénzből elektronikus beléptetőrendszert vásárolnak a városházára. A szocialisták ezt pazarlásnak ítélik,  mert több portást is felvehetnének a 10 millióból. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!