Újra szól a harang Veleméren

Velemér - Dr. Veres András megyéspüspök szerda délután felszentelte a veleméri műemlék templom új harangját. A harang a templomot tisztelők és szeretők adományából készült el.

Varga Nóra

Huszonkét kecskeméti vadmotoros kísérte dr. Veres András megyéspüspök autóját a veleméri templomhoz szerda délután az ünnepség előtt.  A misén a Szent László Lovagrend tagjai álltak díszőrséget, a Diósdi Női Kar tagjai pedig énekeltek.  Haranganyának Szabóné Németh Ilonát, a templom gondnokát választották meg. Az új harangot Veres András szentelte fel.  

Varga Ottótól, az Őrségi Római Katolikus Egyházközség plébánosától megtudtuk, hogy a harangot a szentendrei Galambos Sándor öntötte, korábban ő készítette a bajánsenyei Szent István szobrot. Előzetesen 75-80 kilogrammos harangban és 600 ezer forintos árban  állapodtak meg a felek. Az elkészült harang 120 kilogrammos lett, az ár viszont nem változott. Galambos Sándor ezzel a gesztussal támogatta az őrségi egyházközséget. 


Varga Ottó plébános szerint újra élővé vált a veleméri templom
Fotó: Szendi Péter

Az új harang a veleméri templomot kedvelők és tisztelők adományaiból készült el.   A plébános hozzátette,  korábban két harang is volt a veleméri templomban, az egyiket elvitték a második világháború alatt, a kisebbik (41 kilogrammos)  viszont megmaradt, azonban  ez hosszú ideig  ki volt kötve, mert a műemlékhez látogató turisták állandóan harangoztak vele. A püspök engedélyével 1989-ben Bajánsenyére vitték a használaton kívüli harangot, amely nem a település, hanem az egyházmegye tulajdona. 

Varga Ottó hangsúlyozta, az új harang villamosított, reggel, délben, este és a liturgikus események alkalmával  szólal meg a csodálatosan szép mély, öblös, csengő  hangján.  

Rengetegen szeretik a veleméri templomot, évente több mint 30 ezren látogatják, egyre többen szeretnék itt összekötni az életüket vagy megkereszteltetni a gyermeküket. Hivatalosan viszont csupán két misét tartanak Veleméren egy évben, Szent Háromság vasárnapján és Szent Istvánkor.  Mivel kezd újra élő templommá válni a veleméri műemlék templom, ezért döntött úgy az Őrségi Római Katolikus Egyházközség, hogy harangot készíttet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!