Unihall kontra Szova: fizetnie kell az üzemeltetőnek

Elutasította a Vas Megyei Bíróság az Unihall Kft. kártérítés iránt keresetét, mi több, az Arena Savariát üzemeltető cégnek kell fizetnie.

Simon Erzsébet

Ítéletet hirdetett szerdán a Vas Megyei Bíróság az Unihall kontra Szova jogvitában. Az Arena Savaria sportcsarnokot bérlő és üzemeltető Unihall Kft. indított pert a Szova Zrt. illetve Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata ellen, azt kérve a bíróságtól, hogy kötelezze az alpereseket mintegy kétszáznyolcvan és félmillió forint kártérítés megfizetésére. A megyei bíróság a keresetet elutasította, arra kötelezve a felperest, hogy 15 napon belül kamatostul fizessen meg 21  258 760 forint bérleti díjat a Szova Zrt.-nek, valamint rójon le mintegy 650 ezer forint illetéket, és 3 380 000 forint perköltséget.
 
Emlékeztetőül: az Unihall Kft. 2005 júliusában bérleti-üzemeltetési szerződést kötött a Szombathelyi Házkezelési Kft.-vel (a Szova jogelődje) és Szombathely önkormányzatával, miszerint tíz évig  - évi 10 millió forint plusz áfa díjért -  bérli-üzemelteti az új városi sportcsarnokot. A bérbeadók kikötötték, hogy mely sportegyesületeket illetve rendezvényeket köteles befogadni az üzemeltető. A csarnok ilyetén használatáért évente 50 millió forintot fizetnek az Unihallnak. A szerződést azonban 2009. áprilisában azonnali hatállyal felmondta a Szova. Pert is indított a felmondás érvényességének megállapítására, s azt szerette volna elérni, hogy a bíróság kötelezze az Unihallt a sportcentrum-ingatlan elhagyására. A Szova a pertől végül elállt, a bíróság ezt a jogvitát tavaly májusban megszüntette. Az Unihall a felmondás ellenére a sportkomplexumot továbbra is üzemeltette, ám a havi bérleti díjat 2009 novemberétől nem fizette. Ugyanakkor a város 2011. augusztus 31-éig megfizette az évi 50 millió forintot. Az Unihall - a Szova és a város ellen benyújtott keresete szerint  - 280 439 296 forint kártérítés megállapítására kérte a bíróságot, arra hivatkozva, hogy a bérleti-üzemeltetési szerződés felmondása miatt elmaradt haszna keletkezett, illetve maga a felmondás jogellenes volt. A Szova viszontkeresetet terjesztett elő, és a 2009. november 1. 2011. agusztus 31. közötti időszakra 26 258 760 forint elmaradt bérleti díj megfizetését szerette volna elérni. A megyei bíróság szerint az Unihall keresete csekély részben alapos, ugyanakkor a viszontkereset megalapozott. 
 
Dr. Hoós Tibor bíró az ítélet indoklásában kifejtette: a bérleti szerződés háromoldalú volt, azt a városnak is fel kellett volna mondania.

A Szova együttműködési kötelezettséget szegett meg, az Unihall követelhet kártérítést. Ezért a bíróság igazságügyi könyvszakértőt rendelt ki, aki ötmillió forint bevételkiesést állapított meg.

A verdikt ellen az írásos ítélet kézhezvételét követő 15 napon belül a Győri Itélőtáblához fellebezhetnek a felek.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!