Ünnep a kastélyban: 25 éves az értelmi fogyatékosok otthona

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a héten a csákánydoroszlói Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthona. A szerdai ünnepségen gróf Batthyány László is ott volt.

Nagy Ildikó

A csákányi Batthyány kastélyba 1985-ben érkeztek meg az első lakók: a fővárosi tanács pszichiátriai betegek otthonaként üzemeltette az intézményt. Négy év múlva profilváltás történt, és értelmi fogyatékosok költöztek az öreg falak közé.

A múltidézés során - egyebek mellett - erről is beszélt köszöntőjében Hegyi István, a fennállásának 25. évfordulóját e héten ünneplő intézmény igazgatója, aki örömmel üdvözölte a Batthyány család képviseletében megjelent gróf Batthyány Lászlót. 

A jubileumi rendezvényen - a fenntartó fővárosi önkormányzat nevében - Ikvai-Szabó Imre budapesti főpolgármester-helyettes köszöntötte az otthon lakóit, dolgozóit és a megjelent vendégeket. Külön köszöntés, taps, emléklap és ajándék járt a 75 esztendős Hámori Lajosnak, aki az alapítás óta az intézmény lakója.

Az otthon munkatársai közül hatan  - Agg Éva, Kardos Ferencné, László Ferencné, Németh Sándorné, Szabó Györgyné, Veidingerné Németh Judit  - szintén 25 éve dolgoznak az intézményben: ők is emléklapot, virágot és jutalmat vehettek át az igazgatótól.

A meghitt, családias ünnepségen az otthon lakói és dolgozói, valamint az Őrségi Baráti Kar tagjai léptek színpadra.  
pénteken kézműves foglalkozásokkal telik a délután, este pedig bált rendeznek a sportpályán.

Szombaton regionális labdarúgótornát szervez az intézmény a település sportpályáján, jövő hétfőn 6 órakor pedig Stift Zoltán Angelico atya képeiből nyílik kiállítás, a megnyitón a Csákánydoroszlói Vegyeskar lép fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!