Ünneprontó szavak: szeptembertől bezár a Szombathelyi Képtár

Meglepő, sőt "ünneprontó" beszédet mondott dr. Gálig Zoltán a csütörtöki tárlatmegnyitón, szavait angol nyelvre is lefordították.

Merklin Tímea

A Polifónia című kiállítás nyílt, majd koncert és táncszínház volt a többszólamúság jegyében, ahol a képzőművészet a zene és a mozdulatok művészete egyenlő intenzitással és magas esztétikai minőségben szerepelt egymás mellett.

Ebbe fűzött dr. Gálig Zoltán egy újabb "szólamot" a bevezetőjével. Kihasználva a lehetőséget, hogy a Bartók Fesztivállal együttműködésben létrehozott rendezvényen nemzetközi publikum van, beszédében a nagyközönség elé tárta milyen nehéz helyzetbe került a képtár; W. Farkas László tolmácsolta szavait.

- Megyei és városi vezetőink nem mulasztják el szavakban hangsúlyozni, hogy a kultúra, a képtár fontos, ugyanakkor a mesterséges kóma állapotában tartják az intézményt, nem tudni miért és meddig - mondta a művészeti esten összegyűlteknek. 

Támogatásunk tavaly óta 20 százalékkal csökkent. A szerződés szerint mindkét fenntartó a megye is, város is  ugyanannyit fizet, de a város ezt nem tartotta be, egyhatoddal csökkentette a támogatásunkat. Ehhez járultak még egyéb megígért, de nem megadott támogatások. Így a képtár ezévi "normális" költségvetésének 15 százaléka hiányzik.

A város mindig később szavaz a létszámcsökkentésről, a késés miatt 1,4 millió forintot vesztettünk. A képtárnak most összesen 8 millió 672 ezer forint  hiány, kár  keletkezett azokból a pénzekből, amiket a város nem adott meg.

Szóbeli ígéretet kaptam Marton alpolgármestertől, hogy ez csak egy "számszaki dolog", az összeget megkapjuk az év végéig. Ugyanakkor az utalásokból ez nem derül ki. Elnézést kérek az ünneprontó szavakért, de ebben a szakmában különösen árulkodó, ha nem őszinte a felszín.

A Polifónia tárlatot N. Mészáros Júlia nyitotta meg, aki arról beszélt,  hogy az itt kiállító művészekre  - Sebők Éva, Sóváradi Valéria, Johannes Ramsauer, Pierre Schrammel - jellemző, hogy kevésből csinálnak komplexet, egészet, önmagukon túlmutató jelekből építik fel a maguk változatos univerzumát.

A művészettörténész megnyitója után dr. Gálig Zoltán azt jelentette be nyilvánosan: Több megnyitó nem lesz,  szeptembertől bezár a képtár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!